Kolmapäeval võttis peaminister väljakutse vastu ja kuulutaski välja Tööpartei juhivalimised. Gillardi vastaseks on endine pea- ja välisminister Kevin Rudd, kes soovib ise septembrikuistel üldvalimistel peaministriks kandideerida.

Juhivalimiste üheks tingimuseks seati, et kaotaja lahkub parlamendist ja kogu Austraalia poliitikast, vahendab kohalik hommikuprogramm Today Show TV9.

"Rohkem võimalusi (üldvalimiste eel juhti vahetada -toim) ei tule, täna on see õhtu ning sellega küsimus ka lahendatakse," teatas peaminister kohalikule sõsarkanalile Sky News.

"Juhiküsimus tuleb lahendada. Igaühel, kes arvab, et tema peaks olema Tööpartei järgmine juht, tuleks oma kandidatuur esitada," ütles ta.

Gillard kinnitas ka uudistekanalile, et kaotuse korral lahkub ta poliitikast. "Ma ei esitaks end juhi kandidaadiks, kui mul ei oleks oma väljavaadetesse usku," lisas ta siiski.

Hoolimata peaministri usust seisaks ta viimaste arvamusküsitluste kohaselt sügisestel valimistel silmitsi hävitava lüüasaamisega konservatiivide juhilt Tony Abbottilt.

Mõni tund hiljem kutsus ka Rudd kokku pressikonverentsi ja teatas kandidatuuri üles seadmisest.

"Ma kandideerin," kinnitas ta. "Paljud leiboristidest parlamendiliikmed on mulle kaua survet avaldanud, et ma kandideeriksin erakonna juhiks seoses täbara olukorraga, millega partei silmitsi seisab," nentis Rudd.

Rudd oli nõus tingimusega, et kaotuse korral tõmbab ta poliitikale kriipsu peale. "Kui ma kaotan, teatan ma mõistagi, et ma ei kandideeri järgmistel sisevalimistel. Soovin tänada Juliat samasuguse lubaduse eest," märkis ta.

Austraalia parlament koguneb neljapäeval viimast korda enne 14. septembri üldvalimisi ning juhivalimised viiakse läbi enne istungjärgu lõppu. Eesti aja järgi orienteeruvalt kell 11.