Tüdruku vägistamine leidis aset aborigeenide kogukonnas Austraalia kirdeosas ja juhtum on Austraalia avalikkuses leidnud tormilist vastukaja, vahendab AFP.

Kuuele teismelisele määrati tingimisi vangistus ning vaid kolm ülejäänud süüdlast, kelle vanused jäi vahemikku 17-26 aastat, said vanglakaristuse. Leebed karistused sundisid Queenslandi peaprokuröri otsust edasi kaebama.

Kohtunik Sarah Bradley põhjendas oma otsust väitega, et ohver “tõenäoliselt nõustus vahekorraga”.

Peaprokurör Kerry Shine ütles aga omalt poolt, et kohtuotsus ei tohiks sõltuda sellest, kas kuritegu on sooritatud aborigeenide territooriumil või mujal.


Äsjaste valimiste järel ametisse asunud peaminister Kevin Rudd teatas esmaspäeval, et ta tundis “tülgastust ja õõvastust” juhtumi pärast, kus süüdistajad olid soovitanud süüdistatavaid mitte vangi panna.

Lastekaitseorganisatsioonid ja poliitikud on avaldanud laialdast protesti olukorra vastu, kus seadus ei suuda kaitsta lapsi ega pidurdada kurjategijaid.

Eelmine Austraalia peaminister John Howard reageeris teadetele aborigeenide seas laialdaselt levivast lastepilastusest sellega, et saatis käesoleva aasta juunis politsei ja sõjaväe aborigeenide kogukondadesse korda looma.

Euroopast tulnud asunike poolt alates 18. sajandi lõpust eemale tõrjutud aborigeenid moodustavad Austraalia elanikkonnast vaid kaks protsenti, kuid vangide hulgas on neid neljandik ning keskmine eluiga on neil ülejäänud elanikkonnast 17 aastat madalam.