Teisipäeval oli Austraalias arvepidamise algusest alates kuumim päev – üleriiklik keskmine maksimumtemperatuur oli 40,9 kraadi. See rekord võidakse aga purustada, sest tänaseks ja järgnevateks päevadeks on ennustatud veelgi suuremat kuumust, vahendab BBC News.

Uus-Lõuna-Walesi võimud võitlevad praegu umbes saja põlenguga ja kriis on kestnud juba kuid.

Osariigi peaminister Gladys Berejiklian kuulutas täna välja seitsmepäevase eriolukorra halvenevaid tingimusi lubavate ennustuste tõttu.

„Suurim mure mõne järgmise päeva jooksul on ennustamatus koos äärmuslike tuuletingimuste ja äärmiselt kuumade temperatuuridega,” ütles Berejiklian.

Mõnedes Uus-Lõuna-Walesi osades ennustatakse täna umbes 45-kraadiseid temperatuure.

Praegu möllab Sydney eeslinnade lähistel kaks suurt põlengut, sealhulgas „megapõleng”, mis on hävitanud üle 400 000 hektari maad.

Tulekahjude suits mattis Sydney täna taas endasse, langetades õhu kvaliteedi mõnedes linna osades ohtlikule tasemele. Õhureostus on muutunud paljudele Sydney elanikele püsivaks terviseprobleemiks.

Kogu Uus-Lõuna-Walesis kehtib kuni laupäeva keskööni täielik tuletegemise keeld. Alates septembrist on osariigis põlenud üle kahe miljoni hektari maad.

Naaberosariigis Queenslandis evakueeriti kontrolli alt väljunud põlengu tõttu eile elanikud kümnetest majapidamistest.