Austraalia suuruselt teises osariigis on 17 jõge üle ujutanud miljoni ruutkilomeetri suuruse ala, ehk 62 protsenti osariigi territooriumist, vahendab Reuters.

Mõned linnad on täiesti vee all ning teised nädalateks tulvavete poolt isoleeritud.

Tuhanded majapidamised on saanud tulvavete poolt kahjustada. Kahjude suuruseks hinnatakse 110 miljonit Austraalia dollarit (770 miljonit krooni).

Üleujutused said alguse eelmise aasta detsembris, sulgedes sisemaa kaevandused, ning on jätkunud rea vihmasid kaasa toonud madalrõhkkondade ja tsüklonite tõttu.

Mõnedes linnades on päästetöid takistanud hiiglaslikud krokodillid. Suurt hulka krokodille on nähtud ujumas 60 kilomeetri laiuse üleujutatud Normani jõe suudme poole.

Normantoni linn Loode-Queenslandis on olnud muust maailmast ära lõigatud neli nädalat. Esmatarbekaupu on pargastega linna toodud Cairnsist Austraalia kirderannikult.

Kohaliku hotelli juhatajat Donna Smithi paneb muretsema, et mõne päeva pärast saab linnas otsa õlu.

„Me võime rääkida hirmsast draamast — pole puuvilju, pole juurvilju — aga keegi ei taha pubi ilma õlleta,” ütles Smith Brisbane’i ajalehele Courier-Mail.

Smithi sõnul on Normantoni üleujutatud peatänaval nähtud inimesi ja koeri luuramas neljameetrist krokodilli.

Inghami linna elanik David Harkin ütles, et kavatseb evakueeruda, pärast seda kui nägi, kuidas koos läbi tema maja esimese korruse voolava veega sattus sinna ka mitmeid madusid.