Võimud usuvad, et vähemalt mõned nädalavahetusel suurt osa Victoria osariigi lõunaosa laastanud enam kui 400 tulekahjust on tahtlikult süüdatud. Peaminister Kevin Rudd väljendas teleintervjuus emotsionaalselt kogu rahva nimel pahameelt, vahendab Associated Press.

„Mida te ütleksite sellise inimese kohta?” küsis Rudd. „Selle kirjeldamiseks pole muid sõnu, kui et see on massimõrv.”

Politsei on eraldanud vähemalt kaks linna – Marysville’i ja Kinglake’i – kust on leitud kümneid surnukehasid. Teedele on üles seatud kontrollpunktid ja ligipääs linnadele on piiratud.

Surmaga lõppenud metsatulekahju süütamise eest ootab Victoria osariigis automaatselt 25-aastane vanglakaristus. Mõrva eest süüdimõistmise korral võib oodata ka eluaegne vanglakaristus.

Hävinud on vähemalt 750 majapidamist. Ametnike sõnul tõuseb peaaegu kindlasti nii ohvrite kui hävinud majapidamiste arv.

Austraalia Punane Rist on koostanud ellujääjatest nimekirja, et omastel oleks kergem neid üles leida. Üle Victoria osariigi on kirja pandud üle 4000 inimese nimed.

Kuigi ilmastikuolud on pärast laupäeva paranenud möllab osariigis endiselt üle kümne tulekahju ja tuul ähvardab suunata need mitmesse seni puutumata linna. Nädala lõpuks lubab ilmateade taas õhutemperatuuri tõusu.

Victoria osariigi tuletõrje teatel on kokku põlenud 2200 ruutkilomeetri suurune ala.