Ivan Milat suri Sydney linnas Long Bay vangla meditsiinilises tiivas, teatasid ametivõimud mõned kuud pärast seda, kui mehel diagnoositi söögitoru- ja maovähk, vahendab uudistekanal BBC.

Ta mõisteti 1996. aastal vangi kolme sakslasest, kahe austraallasest ning kahe britist seljakotiränduri mõrva eest.

Ohvrite moonutatud surnukehad leiti Sydney lähedalt metsast 14 kuu jooksul 1992. ja 1993. aastal.

Osa ohvritest leiti alles kuid pärast nende kadunuks jäämist.

1993. aastal leiti Austraalia abielupaari Deborah Everisti (19) ja James Gibsoni (19) surnukehad.

Otsingute järel leiti ka sakslase Simone Schmidli (21) ning abielupaari Anja Habschiedi (20) ja Gabor Neugebaueri (21) surnukehad, kes olid kadunud alates 1991. aastast.

Teetööline ja relvahuviline Milat arreteeriti 1994. aastal, kui ta tundis ära üks kunagine ohver, kellel õnnestus aastaid varem mõrvari käest napilt põgeneda.

Kui politsei otsis toona Milati kodu läbi, leidsid nad relvi, sh tapmiseks kasutatud vintpüssi osi ning tema ohvrite asju. Nad leidsid ka köied ja sidemed, mida oli kasutatud ohvrite kinnisidumiseks.

1996. aastal mõisteti Milat süüdi seitsmes mõrvas ja talle määrati seitse järjestikust eluaegset vanglakaristust.

Kuid politsei uskus, et tal oli veel ohvreid, sh kolm inimest, kes leiti lähedalasuvast metsast maetuna aastatel 1971–1991.

Mõrva uurimist juhtinud detektiiv Clive Small ütles: "Mul polnud tema vastu absoluutselt mingit austust."

"Arvan, et kui temas oleks olnud kübetki sündsust, oleks ta võinud seda enne oma surma näidata, tunnistades ja täpsustades mitmeid lahendamata küsimusi."

Julgeolekuminister Anthony Roberts ütles omalt poolt: "Ta ei näidanud oma elu jooksul mingit kahetsust ja võib nüüd põrgus mädaneda."