Kõik portfelli vahetused toimuvad valdkondades, mida peetakse keskseteks valimisteemadeks sel aastal toimuvatel Austraalia üldvalimistel, teatab BBC.

Howard on võimul olnud kolm ametiaega ning tal seisab ees tõsine valimisvõitlus opositsioonilise Tööparteiga. Tööpartei valis endale hiljuti uueks juhiks Kevin Ruddi ning arvamusküsitluste kohaselt on partei populaarsus tõusuteel.

Austraalias on praegu rekordiline põud ning veepuudus ja muud keskkonnaküsimused paljude valijate jaoks sõna otsese mõttes põletavad teemad.

Teine oluline teema paljude austraallaste jaoks on immigratsioon, ametist lahkuv immigratsiooniminister Amanda Vanstone on viimastel aastatel astunud mitu olulist ämbrit, muu hulgas deporteeris tema alluvuses olnud ametkond riigist Austraalia kodanikke.

Uueks immigratsiooniministriks saab endine tööjõuminister Kevin Andrews, tema portfelli võtab üle Joe Hockey. Tööhõive on Austraalias, nagu enamikes tööstusriikides, oluline poliitiline teema.

Valitsusremont ei puudutanud olulisi poliitilisi raskekaallasi nagu Howardi parteisisest konkurenti rahandusministrit Peter Costellot, lähedast liitlast Alexander Downerit või finantsministrit Nick Minchinit.

Howard on Austraali peaminister olnud ligi 11 aastat ning peab valimised välja kuulutama hiljemalt aasta lõpuks. Ühe värske arvamusuuringu kohaselt on Tööpartei Konservatiividest 10 protsenti populaarsem.