Enam kui 200 afgaani näljastreik Lõuna-Austraalia kõrbes asuvas Woomera põgenikelaagris lõppes kolmapäeval, kuid pilt kinniõmmeldud suudega enesetappu ähvardavatest kinnipeetavatest on seadnud halba valgusse Austraalia valitsuse põgenikepoliitika.

Peaminister John Howard lubas neljapäeval, et Austraalia annab kojupöördumiseks ja seal enese sisseseadmiseks rahalist abi 1.100 afgaanile, keda hoitakse Austraalia või ümberkaudsete Vaikse ookeani riikide kinnipidamiskeskustes ja kes põgenikustaatusele ei vasta.

“Nüüd, kui Talibani enam pole, ei ole ka põhjust, mille enamik neist on ametlikult Afganistanist lahkumiseks esitanud,” ütles Howard New Yorgist Melbourne’i raadiojaamale 3AW.

Immigratsiooniminister Philip Ruddock ütles, et Afganistani põgenike kohtlemisel võetakse eeskujuks 2000. aastal Kosovo albaanlaste suhtes rakendatud programm ja see hõlmab ka neid afgaane, kellele on juba antud ajutine põgenikustaatus.

Seega tuleb Austraalias ja selle ümbruses arvesse umbes 4000 inimest, lisas ta.

Woomeras alanud ja teistesse pagulaslaagritesse levinud mässu ajendiks sai asjaolu, et Canberra lõpetas afgaanide asüülitaotluste läbivaatamise, kui Taliban detsembris Afganistanis võimult tõrjuti.

Põgenikelaagrites viibijad protestisid asüülitaotluste menetlemisele kuluvate kuude ja koguni aastate vastu, mis neil tuleks veeta kinnipidamiskohtade kitsikuses.

Woomera põgenikud lõpetasid kolmapäeval streigi, kui valitsus lubas nende taotluste läbivaatamist jätkata.

Mujal põgenikelaagrites jätkusid aga protestid ka neljapäeval.

Immigratsiooniameti teatel peab Lääne-Austraalias Derbys Curtini keskuses 100 ja Port Hedlandi keskuses 15 inimest näljastreiki.

Kojupöördumisraha ideega tuli Howard välja pärast New Yorgis Afganistani ajutise valitsuse liidri Hamid Karzaiga kohtumist. Howard ütles, et lähinädalatel sõidab Afganistani delegatsioon Austraalia põgenikelaagritega tutvuma.