Alates üleujutuste algusest eelmisel kuul on Austraalias hukkunud üle 30 inimese, vahendab BBC News.

„Rahandusministeeriumi esialgse hinnangu järgi on sisemajanduse koguprodukti kasv sel finantsaastal üleujutuste tõttu umbes poole protsendipunkti võrra väiksem,” ütles Gillard. „Parima esialgse hinnangu järgi läheb suvine üleujutuskatastroof föderaaleelarvele maksma 5,6 miljardit Austraalia dollarit.”

Gillardit on üleujutuse probleemidega seoses kritiseeritud ning ta on jäänud Queenslandi osariigi peaministri Anna Bligh’ varju. Gillard loodab nüüd, et ülesehitusprogramm aitab tema maine taastada.

Üleujutusmaksu määr on 0,5 protsenti 50 000-100 000 dollarit teenivate ja üks protsent üle 100 000 dollari teenivate austraallaste sissetulekust.

Üleujutuste käigus jäi vee alla suur osa Queenslandi ja Victoria osariikidest. Rängalt said kahjustada põllumajandus, kaevandustööstus ja transpordi infrastruktuur. Tohutu kahju tekkis ka inimeste eramajapidamistele.

Kõige rohkem kannatanud osariigile Queenslandile makstakse föderaalvalitsuse poolt kohe välja 2 miljardit Austraalia dollarit. Töötutele austraallastele makstakse spetsiaalselt, et nad Queenslandi koliksid.

Gillard peab uue maksu veel parlamendis läbi suruma. Mõlemas kojas sõltub ta väikeparteidest ja sõltumatutest, opositsioon on maksule vastu.