Laevakeres on väike pragu, mida jälgitakse, teatas Austraalia Antarktika divisjon (AAD) BBC Newsi vahendusel.

Jäälõhkuja Aurora Australis pääses kinnitustest lahti kolmapäeval kell 9.15 kohaliku aja järgi Mawsonis. Kõik 68 ekspeditsiooni liiget ja laeva meeskonnaliikmed on väljaspool ohtu ja nendega on kõik korras, teatas AAD.

AAD teatas, et lumetorm peaks neljapäevaks vaibuma ning ekspeditsiooni liikmed viiakse Mawsoni uurimisjaama, kui tuul nõrgeneb.

Aurora Australis lahkus Tasmaaniast Hobartist 11. jaanuaril ning tegeles mereuuringutega Kergueleni platoo ümbruses, enne kui saabus laupäeval Mawsonisse.

Kiirusega enam kui 36 meetrit sekundis puhunud tuul tõukas jäälõhkuja kinnitustest lahti ja see kandus madalikule.

AAD teatel avastas meeskond väikese prao laevakeres kohas, kus asub tavaliselt ballastvesi. Pragu ei mõjuta aga laeva stabiilsust ega kujuta endast kütuselekkeohtu.

AAD teatel on seni ebaselge, kas laev suudab teekonda jätkata. Ekspeditsioon võib aga jätkuda teise laeva või lennukiga.

Aurora Australis pidi sõitma Davise uurimisjaama, et võtta peale veel ekspeditsiooni liikmeid, ning naasma siis perioodil 15.-23. märts Austraaliasse.

95 meetri pikkune ja 3911 tonni kaaluv Aurora Australis lasti vette 1989. aastal ning on suuteline murdma 1,2 meetri paksust jääd.