Al Hilali on nüüdseks juba jõudnud oma sõnade pärast vabandada, Austraalia peaminister John Howard mõistis islamisti ütlused hukka, nimetades neid „tülgastavateks“, teatab BBC.

Ka mitmed tuntud moslemiusku naised võtsid al Hilali vastu sõna.

„Mõte, et naised on süüdi vägistamises, on absurdne,“ teatas Howard ajakirjanikele.

„Kui te võtate välja palja liha tüki ja panete selle õue ja kassid tulevad ja söövad selle ära, kelle süü see on — kas kasside, või palja lihatüki oma?“ küsis Hilali oma eelmisel kuul peetud jutluses. „Kui naine oleks oma toas, oma kodus, kannaks rüüd, siis ei tekiks mingeid probleeme,“ selgitas ta.

Lisaks sarjas imaam naisi, kes end meigivad ja kes kõnnivad puusi hööritades. Ka need naised kerjavad tema sõnul seksuaalrünnakut. „Ja siis sa saad halastamatu kohtuniku, kes annab sulle 65 aastat,“ kurtis imaam.

Al Hilali avaldas oma vabanduse ja selgitas, et „mu ainus soov oli kaitsta naiste au.“ Imaami pressiesindaja sõnul võeti tema jutluse sõnum kontekstist välja ja ta ei pidanud silmas mitte seksuaalset rünnakut vaid seksuaalset kõlvatust. Pressiesindaja sõnul oli jutlus suunatud abieluvälise seksi vastu ja seal puudutati ka riietusviise.

Ent Hilali on varemgi radikaalseid avaldusi teinud, kiites oma jutlustes näiteks enesetapupommitajaid.

Hilali märkused on tekitanud eriti suure pahameele, kuna Syndeys tegutses kuue aasta eest mosleminoorukite kamp, kes korraldas grupivägistamisi kohalikele valgetele. Austraalia kohus mõistis Liibanonist pärit vägistajatele pikad vanglakaristused.

Austraalia rahandusminister, tõenäoline tulevane peaminister Peter Costello nõudis, et kohalikud moslemid mõistaks Hilali väljaütlemised hukka. „Kui on oluline usujuht, kes olukorras, kus meil on olnud grupivägistamised, kuulutab oma kogudusele juttu, mis paistab seda õigustavat, siis inimesed kuulavad neid ütlusi ja võivad asjast valesti aru saada. Nad võivad tõepoolest mõelda, et see polegi nii halb, kui ta tegelikult on,“ selgitas Costello.

Austraalia seksuaalse diskrimineerimise vastane volinik Pru Goward ütles, et tegemist võib olla vägivallale õhutamisega, mis on kuritegu. Gowardi sõnul tuleks Hilali vägistamise õhutamise eest riigist välja saata.