Võimude teatel tulistas politseiametnik 27-aastast Rayshard Brooksi reede õhtul toimunud kähmluse käigus, kui viimane haaras kätte teiseri ja lubas sellega vastupanu osutada, vahendab uudistekanal BBC.

Linnapea Keisha Lance Bottoms ütles, et Atlanta politseiülem Erika Shields andis laupäeval ametist lahkumise avalduse, mille ta ka rahuldas.

Atlanta meeleavaldajad tulid nädalavahetusel tänavatele, kutsudes üles Brooksi surma järel tegutsema. Osana protestidest sulgesid nad laupäeva õhtul Atlantas suure maantee Interstate-75 ning panid põlema Wendy'se kiirtoidurestorani, mille ees Brooks oma elu jättis.

Ohvri surmaga lõppenud tulistamine toimus pea kolm nädalat pärast relvastamata afroameeriklase George Floydi surma kinnipidamise käigus 25. mail, mis sütitas tänaseni kestva üleriigilise protestiliikumise.

Erika Shields on Atlanta politseiülemana töötanud alates 2016. aasta detsembrist ja Atlanta politseijaoskonnas kokku rohkem kui 20 aastat. Ta jätkab jaoskonnas teises rollis, ütles linnapea Bottoms.

"Tema soovi tõttu, et Atlanta näitaks eeskuju, milline peaks tähendusrikas reform välja nägema, astus Shields viivitamatult politseiülema kohalt tagasi," ütles meer. "Seda selleks, et linn saaks kiiremas korras edasi liikuda ja taastada usaldus, mida kõikides meie kogukondades hädasti vaja on."

Mis juhtus reede õhtul?

Georgia Juurdlusbüroo (GBI) uurib 27-aastase Brooksi surma ja tutvub Wendy'se kiirtoidurestorani turvakaamerate videote ning pealtnägijate tunnistustega.

Juurdlusbüroo andmetel kutsuti politsei sündmuskohale, sest Brooks oli jäänud oma autosse tukkuma, blokeerides osaliselt ligipääsu restorani drive-ini.

Atlanta politsei teatel tuvastati Brooksil joove ning ta avaldas kinnipidamisel vastupanu.

GBI raport märgib, et Wendy'se restorani seest jäädvustatud turvakaamera kaadrid näitavad, kuidas politseinikud jälitavad Brooksi enne, kui viimane ümber pöörab, ja taseriga nende suunas osutab.

"Üks politseinikest avas seejärel tule, tabades Brooksi," seisis aruandes.

Tunnistaja videos on näha varasemat kähmlust Brooksi ja politseinike vahel Wendy'se restorani taga. Ta haarab politseinikult taserit ja rabeleb lahti, põgenedes. Teisel politseinikul õnnestub oma taseriga Brooksil tabada, misjärel mõlemad jooksevad kaadrist välja.

Seejärel on kuulda tulistamist ja näha maas lamavat Brooksi.

Ta toimetati haiglasse, kus ta hiljem suri. Ühtlasi osutati abi ühele politseinikule, kes sai viga.

Fultoni maakonna ringkonnaprokuratuur on alustanud juhtunu asjus juurdlust, teatati avalduses.

Brooksi perekonda esindavad advokaadid ütlesid, et politseiametnikul polnud õigust surmavat jõudu kasutada, öeldes, et Brooksi haaratud taser oli mittesurmav relv.

"Te ei saa kedagi tulistada, kui nad ei suuna teie poole tulirelva," leidis advokaat Chris Stewart.