USA firma Odyssey Marine, mis vraki leidis, saab 80 protsenti laeva lasti väärtusest Suurbritannia transpordiministeeriumiga sõlmitud lepingu alusel, teatab BBC News.

SS Gairsoppa oli teel Indiast Suurbritanniasse, kui tormisel merel hakkas kütus otsa lõppema ning laev üritas jõuda Iirimaale Galway sadamasse, kuid teda märkas Saksa allveelaev ja lasi aluse põhja.

Kolm meeskonnaliiget 85-st jäi torpeedorünnakus ellu ja jõudis kaks nädalat hiljem päästepaadis Cornwalli rannikule, kuid kaks neist hukkus maabumisüritusel.

125 meetrit pika laeva vrakk leiti sel suvel ligi 4700 meetri sügavusel 300 kilomeetri kaugusel Iirimaa rannikust. Teada anti sellest aga alles eelmisel nädalal.

Odyssey Marine'i teatel algab laeva lasti pinnale toomine 2012. aasta teises kvartalis.

Laeval olev hõbe on segu eraomanduses olnud hõbedakangidest, mille oli kindlustanud Ühendkuningriigi valitsus, ning riigi omanduses olnud müntidest ja kangidest.

Odyssey presidendi Mark Gordoni sõnul näitavad dokumendid, et hõbedakangid võivad sisaldada ka 2,5 protsenti kulda, mis on lisaboonus.

Kaubalaev kuulus Briti India aurulaevanduse kompaniile ning võeti Teise Maailmasõja puhkedes Briti kaubalaevastiku koosseisu.

Enne viimast reisi laaditi Indias Kalkutas laevale ligi 7000 tonni keskmise ja kõrge väärtusega kaupu, sealhulgas toormalmi, teed ja suur kogus hõbedat.