Väike kapsel diameetriga vaid 40 sentimeetrit eraldus laupäeval sondist 220 000 kilomeetri kaugusel Maast keeruka operatsiooni käigus, mis nõudis täppisjuhtimist, ütles JAXA projektijuht Yuichi Tsuda.

Austraalia võimud leidsid kosmoseaparaadi täna Woomera piirkonnast liivaselt maapinnalt. Teadlaste sõnul oli selle langevari takerdunud puudesse, ent kapsel ise oli „perfektses seisundis”.

"Aardekarp on leitud," rõõmustas Tsuda pressikonverentsil Jaapanis, lisades: "Ja selle töö oli täiuslik." Tema sõnul õnnestus missioon "sajaprotsendiliselt" ning kapsel ei saanud mingil moel kahjustada.

Hayabusa 2 maandus mullu veebruaris Maast enam kui 300 miljoni kilomeetri kaugusel asuvale asteroidile, et koguda sealt proove, mis võiks anda viiteid elu päritolu kohta, vahendab Reuters.

900-meetrise läbimõõduga asteroidil Ryugu maandumist kavandati juba tunamullu, ent toona tuli see edasi lükata, sest maandumiskoha leidmine asteroidi ebatasasel pinnal osutus keeruliseks.

JAXA teatel tulistas Hayabusa 2 viimaks eelmise aasta veebruaris asteoridi pinnale väikese seadme, et koguda osakesi, mida saaks hiljem Maal analüüsida.

Tegemist on teise Jaapani kosmoseaparaadiga, mis asteroidile maandub. 2005. aastal maandus esimene Hayabusa Maa-lähedasele asteroidile Itokawa. Toona toodi esimest korda ka asteroiditolmu Maale, ent mitte nii palju, kui algselt loodeti.

Arvatakse, et asteroidid moodustusid päikesesüsteemi koidikul, ja teadlaste sõnul võib Ryugu sisaldada orgaanilist ainet, mis on võinud kaasa aidata elu tekkele Maal.

Sond startis 2014. aastal ja see jätkab oma tööd järgmisel asteroidil.