Napilt jäi resolutsioonist välja säte (poolt 60, vastu 64), millega oleks alates jaanuarist Venemaa delegatsiooni hääleõiguse küsimus taas tõstatatud kui Venemaa tunnustamisotsust tagasi ei võta, teatas riigikogu pressitalitus.

Eesti ENPA delegatsiooni juhi Andres Herkeli sõnul oleks selle sätte läbiminek taganud mingigi sanktsioonivõimaluse kui Venemaa ei peaks resolutsioonis sisalduvaid üleskutseid ja soovitusi järgima. Ta avaldas aga lootust, et Venemaa hääleõiguse küsimust on jaanuaris siiski võimalik uuesti tõstatada, kuigi veidi nõrgemal alusel.

Täna vastuvõetud resolutsioonis nõutakse samuti rahvusvahelise rahuplaani täitmist, mis sisaldab ka vägede tagasitõmbamist sõjaeelsetele positsioonidele ning Euroopa Liidu ja OSCE vaatlejate lubamist sõjapiirkondadesse. Dokumendis kutsutakse muuhulgas Gruusiat ja Venemaad pidama dialoogi ning austama endale võetud rahvusvahelisi kohustusi. Selles räägitakse ka põgenike raskest olukorrast ning kohesest vajadusest seda probleemi lahendama hakata.

ENPAs võttis täna Gruusia-Venemaa sõja arutelu ajal sõna ka Eesti delegatsiooni asendusliige Aleksei Lotman. Ta kutsus üles muutma Gruusia rahuvalve mandaati, sest Venemaa relvajõududest pärit rahuvalvajad on kaotanud lõplikult oma usaldusväärsuse. „Georgias rahu tagamiseks peavad Vene väed koju minema. Need tuleb asendada neutraalsete rahuvalvajatega,“ sõnas ta.