„Ma maksan makse, aga miks ma peaksin andma raha inimestele, kes laisklevad, söövad ja joovad ning ei tee mitte midagi?” küsis 68-aastane rahvuslane Aso The Timesi vahendusel.

Aso oma partei esindajad teatasid, et rünnak kõrge ea ja halva tervise vastu on täiesti vastutustundetu riigis, kus üks viiendik valijatest on üle 70 aasta vanad, kus tervishoiusüsteem on kriisis ja ees ootavad üldvalimised.

Paljud leiavad, et Aso väljaütlemised olid täiesti ettearvatavad, arvestades tema varasemaid sõnavõtte. Aso ründas vanureid füüsilise tegevusetuse pärast ja selle eest, et need „tudisevad iga tühise asja pärast arsti juurde”.

Hiljuti ütles Aso, et arstidel puudub terve mõistus. Ühes teises sõnavõtus leidis Aso, et Jaapan peaks tegema end atraktiivseks „rikastele juutidele”. Kord pidi Aso vabandama nalja pärast Alzheimeri tõbe põdevate inimeste kohta ja teravmeelitses üleujutuseohvritega, öeldes, et kõigil vedas, et lähedal asuv linn kannatada ei saanud.

Ühe Jaapani mõjukaima poliitilise dünastia värvikas võsuke Aso on riiki juhtinud kaks kuud pärast oma kahe eelkäija, Shinzo Abe ja Yasuo Fukuda tagasiastumist. Viimase kaheksa nädala jooksul on Aso populaarsus haihtunud skandaalide ja halva juhtimise pilve.

Aso on võitnud palju poliitilist kapitali oma väidetava popkultuuri armastusega. Ta on teinud kampaaniat Tokyo osades, kus kogunevad noored koomiksifanaatikud ja nimetanud Jaapani koomiksite edu välismaal „pehme jõu” näiteks.

Oscariga autasustatud animaator ja Jaapani kuulsaim animafilmirežissöör Hayao Miyazaki ütles aga eelmisel nädalal, et Aso on „häbi”, kes peaks oma lugemisharjumused enese teada jätma.