Täna Eestit külastanud Catherine Ashton sõnas koos välisminister Urmas Paetiga antud pressikonverentsil, et kõige olulisem on Süürias hetkel tagada ÜRO inspektoritele võimalus eelmise nädala keemarünnakute kohta uurida.

Rääkides võimalikust sõjalisest sekkumisest rõhutas Ashton ÜRO julgeolekunõukogu „väga suurt tähtsust“, ent reserveeris ka võimaluse vajadusel sellest organist mööda minna.

Julgeolekunõukogu kaasamise tähtsus „ei välista ülejäänutele meist leidmaks viisi edasi minna,“ viitas EL-i välispoliitika esindaja nähtavalt seal Süüria küsimuses pikalt vindunud patiseisule lääneriikide ning Venemaa vahel.

Ent Ashton kiirustas rõhutama, et mitte mingeid otsuseid sekkumisest pole langetatud ning esmatähtis on „poliitilise lahenduse leidmine“.

Talle sekundeeris välisminister Paet, kelle sõnul pole hilja püüda Süüria kriisi diplomaatilisel teel lahendada. „Minu hinnangul pole ka praegu kõik võimalused poliitiliseks lahenduseks ammendunud,“ sõnas Paet lisades, et rahumeelse lahenduse saavutamine on ka täna „esimene prioriteet“.