Ametlikku Bakuud on pahandanud Euroopa Liidu poolne venitamine Venemaad vältiva Nabucco gaasijuhtme tariifide kindlaksmääramisega. Sellise avalduse tegi Reutersi vahendusel Aserbaidžaani riikliku naftakompanii SOCARi asepresident Elshad Nasirov.

Tema sõnul kaalub Aserbaidžaan võimalust liituda Nabucco asemel teise torujuhtme projektiga, mis hakkab kulgema läbi Türkmenistani, Usbekistani ja Kasahstani Hiina Rahvavabariiki, mille kasvav majandus nõuab ühe enam energiakandjaid.

Nasirovi sõnul on Türkmenistani üle Kaspia mere vaid 150 kilomeetrit, mis teeb Hiina suuna palju tähtsamaks kui tundub. Ta lisas portaalile ABC, et Aserbaidžaan hakkab kasutama kõiki võimalusi oma gaasiekspordi suundade hajutamiseks.

SOCARi tippjuht rõhutas, et just Euroopasse gaasi eksportimise võimaluste puudumine andis tõuke otsuseks lükata suure gaasivälja Shah Denizi arendustööd edasi 2013-14 aastatelt 2016. aastasse.   

Nabucco käivitamine on planeeritud just 2014. aastasse, kuid siiani on ebaselge milliste allikate arvelt hakkab see toru tegutsema: Aserbaidžaani gaasist ainuüksi ei piisa torujuhtme täiemahuliseks tööks.

Teiste pretendentidena on nimetatud Türkmenistani,  Kasahstani ja Iraani, kuid Iraanil lasuvad sanktsioonid — esimesed kaks aga saadavad lõviosa oma gaasist Venemaale.

Nabucco on Gazpromi ja itaallaste ENI poolt ehitatava Lõunavoo (Južnõi Potok — South Stream) peakonkurendiks. See rajatakse mööda Musta mere põhja Balkanitele, kus see jaguneb kaheks — Itaalia ja Austria — haruks.