18 päeva järjest protestinud meeleavaldajad võtsid Kairos ja mujal linnades teate vastu suurte rõõmuhõisetega, teatas BBC.

"President Hosni Mubarak otsustas sellel raskel ajal presidendi ametikohalt tagasi astuda ning volitas armee ülemnõukogu riigiasjade eest vastutust kandma," lausus Suleiman.

"Egiptus pidutseb. Kairo Tahriri väljakul on väga ülev meeleolu, inimesed valavad rõõmust pisaraid, hõiskavad, laulavad. Ajastu, mis on kestnud kauem, kui paljudel noortel aktivistidel eluaastaid, on täna jõudnud lõpuni. See on ajalooline hetk kogu Egiptuse ja ilmselt ka maailma jaoks," teatas eestlanna Nele Siplane Delfile Kairost.

Egiptuse president Hosni Mubarak ja tema perekond lahkusid reedel pealinnast Kairost kuurortlinna Sharm el-Sheikhi, ütlesid ametivõimud BNSi teatel varem.

Mubarak ütles neljapäevaõhtuses telepöördumises, et jätkab võimu rahumeelse ülemineku tagamiseks ametis septembrisse kavandatud valimisteni, kuid loovutab presidendiameti kohustused asepresident Omar Suleimanile.

Kolmandat nädalat riigipea tagasiastumist nõudvad meeleavaldajad kogunesid ööl vastu reedet esimest korda Mubaraki Kairo residentsi juurde. Jõukas eeslinnas Heliopolises asuv palee on okastraadiga ümber piiratud ning seal on eriväelased ja tankid. Rahvahulk pääseb kõige rohkem 50 meetri kaugusele residentsi aiast.

"President Mubarak on Sharm el-Sheikhi suundudes alustanud võimu üleandmist asepresident Omar Suleimanile," ütles valitseva Rahvusliku Demokraatiapartei esindaja Mohammed Abdillah. "President Mubarak kavatseb oma lubadused ise ellu viia."

Telekanal Al-Arabiya teatas presidendi ja tema lähedaste saabumisest Siinai poolsaare lõunatipus asuvasse Sharm el-Sheikhi, mis on populaarne välisturistide seas.