Süüria MI-7 helikopter avastati kell 14.20 (Eesti aeg sama) kahe kilomeetri sügavusel Türgi õhuruumis, rääkis Arınç ajakirjanikele.

"Meie õhutõrje hoiatas kopterit korduvalt, seejärel tulistasid meie lennukid kell 14.25 selle alla ja kopter kukkus Süüria territooriumile," ütles asepeaminister.

Ministri sõnul puudub kopteri meeskonna kohta igasugune teave, sest õhusõiduk kukkus alla naaberriigis, vahendab BNS

Türgi sõjavägi teatas veebilehele riputatud avalduses, et kopter avastati Türgi õhuruumist 26 meremiili kauguselt ning seda hoiatati korduvalt kuni see jõudis viie meremiili kaugusele piirist. Kopter tungis Türgi territooriumile Guvecci piiripunkti läheduses 14 200 jala kõrgusel (9,3 kilomeetri kõrgusel).

Ankara on teavitanud juhtunust kirjalikult ÜRO-d ja NATO-t. "On loomulik teatada juhtunust NATO-le, sest tegemist oli relvastatud vahejuhtumiga," lausus Türgi valitsusametnik AFP-le.

Välisminister Ahmet Davutoğlu sõnul tegutses Türgi vastavuses rahvusvahelise õigusega ja kavatseb ka edaspidi kindlameelset oma piire kaitsta. "Seoses meie rakendatud meetmetega ei julge nüüdsest peale keegi tungida Türgi piiridesse," lausus minister Pariisist, kus ta viibib Süüria-teemalisel kohtumisel USA, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Saudi Araabia kolleegidega.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus direktor Rami Abdel Rahman kinnitas kopteri allakukkumist Süüria territooriumil ning lisas, et ühe piloodi võtsid kinni sealsed ülestõusnud. Rahmani väitel on teise piloodi saatus teadmata.

Türgi piirialasid on korduvalt tabanud piiriülene tuli Süüriast. Arınçi sõnul on Türgi sõjavägi muutnud seoses pidevate piiriüleste vahejuhtumitega lahingureegleid.

Kunagiste liitlaste Ankara ja Damaskuse suhted halvenesid pärast Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastase ülestõusu puhkemist 2011. aasta märtsis.

Türgi nõuab Assadi tagasiastumist ja on paigutanud oma piirile NATO Patriot-tüüpi õhutõrjepatareid.