“Mis puutub meie kaasmaalastesse, siis nad tunnevad end Leedus üsna mugavalt. Seal pole neid probleeme, millega puutuvad kokku meie kaasmaalased Lätis ja Eestis,” ütles läinud nädalal Vilniust külastanud ametnik Interfaxi teatel ajakirjanikele.

Leedus on olukord asevälisministri sõnul venekeelse elanikkonna jaoks soodus ja teravaid ei ole probleeme. “On mõistetav, et venekeelne haridusruum mõnevõrra kitseneb, ent teatud mõttes on see loomulik protsess,” nentis ta.

Mitrofanova väitel ei tunne venelased end Leedus teise sordi inimestena, vaid leedulastega peaaegu võrdsetena. Ta nimetas veel, et lisaks räägivad Leedus vajadusel kõik vene keeles.

“Põhimõtteliselt on vene keel rahvastevahelise suhtlemise keel. Sellist vaenulikkust, mis oli Baltimaades nõukogude ajal, kui teiega keelduti vene keeles rääkimast, pole. Kogu poliitiline eliit räägib samuti suurepäraselt vene keelt,” lausus asevälisminister.

Tema sõnul oli Vilniuses toimunud kõneluste töökeeleks vene keel. “Polnud võltsparaadlikku katset rääkida tõlgi vahendusel. Ses mõttes oli õhkkond kõige heasoovlikum,” kinnitas diplomaat.

Samas meenutas Mitrofanova kolme Vene diplomaadi väljasaatmist Leedust, mis tema sõnul on üsnagi ebasõbralik samm. “Ja ma arvan, et järgnevad ka adekvaatsed meetmed,” lisas ta.