Reutersi korrespondent Sean Maguire ütles, et rahvas tervitas läbi eeslinnade Märtrite monumendi poole liikuvat merejalaväekonvoid. Kesklinnas asuva Jumhuriya sillani jääb sealt veel kolm kilomeetrit.

“See on üsna ebatavaline vaatepilt,” tunnistas Maguire, kui merejalaväelased olid tunginud hommikul läbi vaese Saddam City eeslinna ja jõudnud jõukamatesse Bagdadi linnajagudesse, kus asuvad pöetud muruplatsidega villad.

Ameeriklasi tulid tervitama peamiselt noored ja keskealised mehed, lisas ajakirjanik. Paljudel olid seljas kuulsamate Lääne jalgpalliklubide, näiteks Manchester Unitedi särgid.

“Lõpp Saddam Husseiniga,” karjus üks rühm. “Me armastame teid!”

Üks noormees üritas ulatada soomukis istuvale merejalaväelasele rasket padrunivööd. Vanem mees andis kujuteldavale objektile jalahoobi ja kuulutas: “Hüvasti, Saddam”.

Naised lehvitasid rõdudelt ja tüdrukud viskasid tankidel istuvatele sõjaväelastele lilli. Nood noppisid õied üles, nuusutasid ja naeratasid rõõmsalt.

Üks mees hõikas sõduritele: “Kas see on läbi?”. “Peaaegu,” sai ta merejalaväelaselt vastuseks.

“Ausalt öeldes on mul hea meel, sest paistab, et neil pole kavas võidelda. Ma olin algul pisut närvis, kuna rahvas oli nii ülevoolav, sest oleme nii palju kuulnud enesetaputerroristidest ja autodest tulistamistest,” rääkis kapten Dan Rose.

“Me oleme praegu juhtrügement. Me oleme kaugemalt, kui ükski teine,” uhkustas 1. merejalaväerügemendi komandör kolonel John Toolan ja avaldas lootust, et sellega sõda lõppeb.

Ühel hetkel jäi merejalaväelaste kolonn seisma, sest kõrge telliseseina taga märgati poolenisti peidus sinist veokit. Kohe anti selle pihta tuld ning auto lendas tohutu plahvatusega õhku, peletades ümberkaudse rahva laiali.

Mõne aja pärast leidsid merejalaväelased tee äärest neli presendiga kaetud tulistamisvalmis raketti SA-2. End rakettide kõrval pildistada lasknud jefreitor Justin Cleaves avaldas arvamust, et iraaklased on visanud kõik toimetused nurka, et tulle ameerika sõdureid tervitama.

Ühtki Iraagi sõdurit ega politseinikku polnud kusagil näha.

Tee ääres seisvad inimesed ütlesid, et Iraagi väed lahkusid teisipäeval.

Bagdadi kesklinna pool oli näha innukalt askeldavaid inimesi. Jalgsi ja autodega tormati ringi, ning kanti poodidest minema mööblit, külmkappe, riideid, autokumme — kõike, mis hilisemas elus võiks kasuks tulla.

“Mul on hea meel siin olla, kuigi ma olen pisut pettunud, et ei olnud rohkem sõdureid, kellega võidelda,” ütles 32-aastane seersant Brian Dow.

“Tunnen end siin justkui Madonna, kõik viskavad mulle lilli.”.