"Seda ei pea võtma traagiliselt. Venemaa peab kohe peatama moratooriumi surmanuhtluse suhtes," ütles Venemaa Teaduste Akadeemia asepresident, akadeemia sotsiaalpoliitiliste uuringute direktor Gennadi Ossipov laupäeval agentuurile Interfax.

Ta avaldas arvamust, et ENPAlt, kelle delegatsioon eesotsas lord Juddiga käis märtsi algul Tšetšeenias, on oodata Venemaa suhtes jäiku otsuseid.

Vene teadlane viitas oma kohtumisele lord Juddiga, kes tema sõnul ei olevat tahtnud "midagi mõelda, rääkida ega kuulda", kuna tal olevat olnud juba aegsasti kavandatud programm: pärast sõitu Tšetšeeniasse teeb ta nagunii ettepaneku peatada Venemaa liikmeksolek Euroopa Nõukogus.

Võimalust surmanuhtluse moratooriumi peatamiseks Venemaal seostab Ossipov esmajoones riigi territoriaalse terviklikkuse säilitamise ning võitlusega rahvusvahelise banditismi vastu Tšetšeenias.

Akadeemik avaldas arvamust, et surmanuhtlust võib kohaldada tšetšeeni välikomandöri Salman Radujevi suhtes, keda peetakse kinni Moskva Lefortovo vangla eeluurimisisolaatoris.

"Kui Radujev jäetakse vanglasse, hakkavad tšetšeenid võitlema tema vabastamise eest ning hoogustavad terroriakte," on VTA asepresident veendunud. Ta kinnitas, et tšetšeeni iseseisvuslaste niisugune tegevus on täiesti tõenäoline, ku Vene õigusemõistmise kätte satuvad Aslan Mashadov ja Šamil Bassajev.

Seepärast ei peaks Venemaa reageerima traagiliselt ENPA igasugustele otsustele, vaid lahendama ise oma terviklikkuse säilitamise probleeme.

"Tingimustes, mil riiki ohustab separatism, kui iga hetk võib selle mis tahes osas puhkeda mäss, tuleb surmanuhlust karistusmäärana niisuguse tegevuse eest erandkordadel kasutada," kinnitas akadeemik.

Vastasel korral võib Venemaa tema väitel ka edaspidi luua tingimusi terrorismiks ning seab end löögi alla.