Koizumi nimetas oma uude valitsusse 79-aastase rahandusministri, esimese naisvälisministri riigi ajaloos ning maineka professori.

Seitsmeteistkümne ministri seas on üldse rekordarv naisi — viis. Lisaks välisministriportfellile on naiste valduses veel justiits-, haridus-, maa- ja transpordi- ning keskkonnaministri tool.

“Ma nimetan õige isiku õigele kohale,” ütles Koizumi pärast hääletust, lubades ministriportfellide jagamisel mitte lähtuda fraktsioonide huvidest, nagu Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) liidrid seni üldiselt on talitanud.

“Ma tahan nimetada neid, kel on entusiasmi resoluutselt reforme läbi viia,” kuulutas ta.

Koizumi (59) saavutas 480-kohalises parlamendi alamkojas 287 häält. Opositsiooniliider Yukio Hatoyama kogus 127 häält.

“Seega otsustas meie koda nimetada Junichiro Koizumi peaministriks,” ütles alamkoja spiiker Tamisuke Watanuki.

Vahetult pärast valimist alamkojas kinnitas Koizumi valitsusjuhi kohale ka 252-kohalise ülemkoja protokolliline hääletus.

Ametlikult vannutab peaministri ametisse keiser Akihito.

Senise peaministri Mori kabinet astus terves koosseisus tagasi. Mori pidas valitsusjuhi ametit pisut üle aasta. Ta oli nimetatud ametisse LDP liidrite kokkuleppel sureva Keizo Obuchi asemele.

Vastupidiselt Morile sai Koizumi LDP liidriks eelkõige rahva toetuse tõttu, mis nurjas mõnede parteiliidrite kavatsuse sokutada valitsusjuhi kohale mõni partei vanasse kaardiväkke kuuluv isik.

Tokyo rahaturud olid neljapäeval pettunud teatest, et uueks rahandusministriks saab 79-aastane Masajuro Shiokawa, vahetades välja vaid pisut vanema Kiichi Miyazawa (81).

“Investorid suhtusid uudisesse negatiivselt, sest minister ei ole noor,” ütles Sanwa panga valuutadiiler Mitsuru Sahara.

Shiokawa oli 1980. aastal transpordiminister, 1986. haridusminister ja 1989. valitsussekretär.

Uue valitsuse majandus- ja eelarvepoliitika ministriks saab Keio ülikooli professor Heizo Takenaka. Mori majandusnõunikuna tegutsenud Takenaka pooldab Jaapani majanduse taastamiseks drastilisi reforme.

Esmakordselt saab Jaapan naisvälisministri. Sellele kohale nimetas Koizumi populaarse 57-aastase Makiko Tanaka, kunagise peaministri Kakuei Tanaka tütre, kes arvamusküsitluste põhjal võinuks ise peaministriks saada.

Tippjuhtimise kogemusi on tal aga napilt, seni on ta juhtinud ainult teadus- ja tehnoloogiaagentuuri. Tanaka lülitamine valitsusse suurendab eeldatavasti ka Koizumi populaarsust.

“Neist saab hea meeskond,” arvas 53-aastane koduperenaine Keiko Hasegawa. “Nad löövad poliitikas korra majja.”

Oma koha keskkonnaministrina säilitab Yoriko Kawaguchi (60), kes edukas ärinaisest poliitikuks hakkas. Ametisse jääb ka 67-aastane Chikage Ogi koalitsioonipartneri Konservatiivse Partei ridadest. Tema on maa-, infrastruktuuride ja transpordiminister.

Seni haridusministeeriumis tippbürokraadi ametit pidanud Atsuko Toyama (62) saab haridus-, kulutuuri-, spordi-, teadus- ja tehnoloogiaministriks.

Justiitsministri portfell läheb Mayumi Moriyamale (73) kes oli seni valitsussekretär.

Tokyo kuberneri Shintaro Ishihara poeg Nobuteru Ishihara saab administratiivreformide ministriks.

Koizumi on varem öelnud, et on “mitteametlikult otsustanud” jätta valitsuse peasekretäri Yasuo Fukuda (64) juhtivaks pressiesindajaks ja peaministri paremaks käeks.

Uus rahandusminister Shiokawa ütles pressikonverentsil, et valitsuse esmaseks prioriteediks saab majanduskasvu taastamine.

Jaapani Pank oli hommikul teatanud, et majanduskasv ei ulatu sel rahandusaastal ühe protsendini — see on vähem kui valitsus on prognoosinud.

“Meil tuleb saavutada majanduse taastumine nii kiiresti kui võimalik,” ütles Shiokawa.

Koizumil tuleb rinda pista ka kaalukate poliitiliste väljakutsetega. Tal on vaid mõni kuu aega parandada valitsuspartei mainet juulikuiste ülemkoja valimiste eel. LDP toetuspinna kahanemine võiks saada Koizumile saatuslikuks parteijuhi valimistel septembris.

Jaapanlased ei oska veel arvata, milliseks kujuneb uue valitsuse nägu tegelikkuses. “Koizumi administratsioon, mis vannutatakse ametisse reformide ootuses, ei ole veel päriselt aimu andnud, milliseks valitsuseks ta kujuneb,” kirjutas ajalehe Yomiuri juhtkiri.