Arst päästis sellega 52-aastase mehe elu. Praegu viibib mees Waikato haiglas ja teda ootab pikk rehabilitatsiooniprotsess, teatab New Zealand Herald.

Brisbane’i uroloog Stuart Philip oli kõrval, kui tema kolleeg Melbourne’ist operatsiooni läbi viis. Philipi sõnul oli kolleeg protseduurist nii traumatiseeritud, et ei suutnud pärast enam ühtki maavärinaohvrit aidata ega suuda juhtunust enam üldse rääkida.

Arstid olid Christchurchis juhuslikult uroloogiakonverentsil, mis maavärina tõttu ära jäi.

Mõned konverentsist osa võtma pidanud arstid otsustasid ohvritele abi anda. Philipi sõnul läksid tema koos kolleegi ja Christchurchi anestesioloogiga appi mehele, kelle jalad olid kinni suure tala all Pyne Gouldi hoone rusudes.

„Tegime kolmekesi otsuse, et tal tuleb jalad amputeerida. Anestesioloog andis talle natuke morfiini ja ketamiini, mis pole küll õiged üldanesteetikumid, kuid paremad kui mitte midagi. Ta oli raskelt uimastatud,” rääkis Philip.

Amputeerima valiti naisarst.

„See langes osaks talle, sest ta oli kõige väiksem. Ruumi oli väga vähe. Mehe pea juurde mahtus anestesioloog ja üks inimene jalgade juurde,” kirjeldas arst.

Operatsioon kestis 10-15 minutit.

„See oli mõlema jala amputatsioon, mis teostati Leathermani noa ja rauasaega. Ma ei tea, kust me noa saime. Seal oli palju töömehi, kes meile appi tulid ja keegi võttis taskust Leathermani noa. Ka rauasaag oli ühe töömehe oma,” ütles Philip.