„Me oleme avatud ja tahame ka enda positsioone tutvustada, aga nendega ei taha keegi tutvuma tulla. See ei ole neutraalne ja sõltumatu,“ lisas Bekraryan.

Jutt on Robert Walteri resolutsioonist seoses "vägivalla kasvamisega Mägi-Karabahhias ja teistele Aserbaidžaanile kuuluvates piirkondades" ja bosnialase Milicea Markovici raportiga seoses „teatud Aserbaidžaani osades joogiveele ligipääsuga“, mis samuti puudutab Armeenia ja Aserbaidžaani igipõlise vaidluse kohta – Mägi-Karabahhiat. Täna on see Armeenia kontrolli all, heideldes igapäevaselt piiriüleste provokatsioonidega.

„Oleme rääkinud kõikide oma Euroopa Nõukogu partneritega taustast ja edastanud neile oma hämmingut, kuid me ei tea, kuidas inimesed hääletavad. On riike, kes meid mõistavad; on riike, kellele on meie mured kaugel; on riike ja saadikuid, kes ei taha meid mõista,“ täpsustas Bekrayan, viidates, et inglasest raportöör Walter võib lähiajal saada ühe Türgi kõrge ametiisiku nõunikuks.

See aga omakorda aitab mõista raporti valmimise tausta – Türgi ja Aserbaidžaan on mõlemad Armeeniaga kompromissitus tülis.

Bekaryan sõnul näevad kõik rahvusvahelised tavad ette konfliktis olevate riikide teemal raportite tegemist äärmiselt hoolikalt, läbimõeldult ja ettevaatlikult.

„Walteri ja Markovici raportite kohta räägitakse Euroopas, et tegu on Aserbaidžaani poolt „sponsoreeritud“ dokumentidega. Mina seda ei tea, aga mul ja teistel Armeenia poliitikutel on küsimus, et miks ei arvestata absoluutselt meie seisukohtade ja piirkonna eripäradega,“ imestas ta. „Aga hääletavad inimesed, mitte riigid – nii on lootus, et oleme teinud end kõikidele arusaadavaks. On vaid teada, et Venemaa delegatsiooni volitused ENPAs on peatatud ja nende häältega ei saa keegi arvestada. Lisaks käib nn Minski protsess, kus suured riigid püüavad meid ja meie naabrit lähendada. Miks aga praegu kallutatult korraldatud raportid...?"

Eestist esindavad Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees Marianne Mikko, Mailis Reps, Jaak Madison ning Eerik-Niiles Kross.

Ajakirjaniku kulud Jerevani kattis osaliselt APRA, mis tegeleb Armeenia riigi ja ajaloo tutvustamisega.