Võõrustajariigi Soome välisministri kohusetäitja Timo Soini alustas kohtumist päevakorda muudatuse tegemisega, millega ühisdeklaratsioon kõrvaldati, vahendab Helsingin Sanomat.

Taustal on erimeelsused Arktika Nõukogu mõtte üle üldse ja kliimamuutuse vastase tegevuse osa üle nõukogu tegevuses.

Soome välispoliitikainstituudi uurija Harri Mikkola sõnul ei saa Soomet olukorras süüdistada.

„Jõud, mis selleni viisid, ei ole Soome kätes,” ütles Mikkola.

Mikkola sõnul on keeruline kohe öelda, mida tähendab lõppdeklaratsiooni puudumine nõukogu töö jätkumisele. Igal juhul on olukord järgmise eesistujariigi Islandi jaoks raske. Eesistumisperioodi juhtivat deklaratsiooni ei ole ja liikmesriikide suhteid teravdavad maailmapoliitika pinged.

Soini teatas täna, et ühisdeklaratsioon asendatakse ministrite ühisavaldusega.

USA välisminister Mike Pompeo tõstis eile oma kõnes kohtumise keskmesse selle, mis eesmärgil nõukogu üldse olemas on.

„Piirkonnast on saanud globaalse võimu ja konkurentsi mänguväli,” ütles Pompeo, kes kritiseeris teravalt Hiinat ja Venemaad ebaadekvaatse tegevuse eest Arktika piirkonnas.

Seni on nõukogu töös olnud kesksel kohal kliimamuutuse vastane tegevus ja uuringud. Nüüd tõstis Pompeo esile konkurentsil põhineva suurvõimupoliitika ega rääkinud kliimamuutusest otseselt üldse.

Majanduslik huvi Arktika piirkonna vastu on kiiresti kasvanud. Kliima soojenemise tõttu on avanenud ja avanemas uusi mereteid ja mitmed loodusvarad muutuvad paremini kasutatavateks. Pompeo nimetas oma kõnes naftat, gaasi, uraani, kulda, teemante ja kalavarusid.

Hiina ja Venemaa rikuvad praegu konkurentsis piirkonna kontrollimise üle Arktika piirkonna mängureegleid, kuulutas Pompeo.

Hiina on Pompeo sõnul investeerinud Arkika piirkonda aastatel 2012-2017 ligi 90 miljardit dollarit.

Hiina tegevust peab Pompeo sõnul lähemalt uurima, sest Hiina agressiivne tegevus mujal annab informatsiooni ka selle kohta, kuidas Hiina võib tegutseda Arktika piirkonnas.

Rovaniemis kogunenud Arktika nõukokku kuulub kaheksa riiki: Island, Taani, Norra, Rootsi, Soome, Kanada, USA ja Venemaa.

Hiinal ei ole Pompeo sõnul õigust Arktika asjade üle otsustada, kuigi ta peab ennast „peaaegu Arktika riigiks”. „On ainult Arktika riike ja mitte-Arktika riike,” lausus Pompeo.

Pompeo kohtus eile nelja silma all ka Venemaa välisministri Sergei Lavroviga, aga selle kohtumise tulemustest räägiti avalikkusele napisõnaliselt.