Pima kolledž viskas Loughneri eelmise aasta septembris pärast mitmeid intsidente välja ja teatas, et kui ta tahab kunagi õppeasutusse naasta, peab ta saama selleks professionaalilt tõendi, et ta pole ohtlik. Loughner sellist dokumenti tooma ei ilmunud, teatab Fox News.

Arizona tervishoiuteenuste ameti käitusmistervise asedirektor doktor Laura Nelson teatas, et osariigil pole mingeid andmeid selle kohta, et 22-aastane Loughner oleks riikliku meditsiinisüsteemi kaudu ravil käinud.

Samuti ei otsinud Loughner abi Pima maakonna kaudu. Nüüd kui kuus inimest on surnud ja 14 haavatud, leiavad asjatundjad, ametnikud ja tuttavad, et Loughneril olid selgelt probleemid vaimse tervisega, millega oleks tulnud tegelda.

Loughneri käitumisprobleemid ei ilmnenud enne kui hilises teismeliseeas. Ta oli enne 2006. aastal koolist välja kukkumist kontsertbändi ja džässibändi liige. Talle meeldis rokkmuusika. Tema koduse eluga paistis kõik korras olevat.

Siis aga toimus Jared Loughneriga mingi muutus.

Nelson, kes küll hoidus hoolikalt Loughnerile diagnoosi panemast, kirjeldas üldiselt vaimuhaigust, mis tuleb tuttav ette kõigile, kes on Loughneri juhtumiga kursis. Arsti sõnul on skisofreenia ja bipolaarne isiksusehäire sageli enne kolledžiaastaid varjatud.

Päästikuks võib olla traumaatiline sündmus või mõne aine tarvitamine, näiteks marihuaana, mida Loughner kuuldavasti üsna suurtes kogustes tarvitas. Sümptomiteks on hallutsinatsioonid, paranoia, reaalsusega sideme kaotamine ja sotsiaalselt tagasi tõmbumine.

Nelsoni sõnul ei muuda haigus üksi inimesi vägivaldseteks. Ainete tarvitamine võib aga sellele kaasa aidata ning inimesed, kes kalduvad antisotsiaalsele käitumisele, kalduvad ka vägivallale.

Kuigi Loughneril oli keskkooli ajal sõpru, hoidis ta viimasel ajal omaette. Ta jalutas oma koera, kuid ei vastanud kõnetamisele.