Ringkonnakohtunik Larry Burns lükkas kohtuprotsessi määramata ajaks edasi. 21-aastane Loughner saadetakse föderaalasutusse, kus püütakse tema vaimset pädevust taastada, teatab BBC News.

Kolmapäeval Tucsonis toimunud kohtuistungil, kus tema vaimset pädevust arutati, eemaldati Loughner kohtusaalist.

Loughner langetas pea ja ütles segaselt midagi taolist nagu: „Aitäh värdjate väljanäituse eest. Ta suri minu ees.“ Selle peale viidi ta minema.

Kohtunik Burns lubas Loughneril hiljem vaadata kohtuistungit kõrvalruumist televiisori kaudu.

Loughner veetis märtsis ja aprillis viis nädalat kohtumeditsiinilises ekspertiisis, kus hinnati tema vaimset tervist ja kohtunik Burnsi otsus põhines selle tulemustel.

Loughner, kes on tunnistatud USA armee jaoks kõlbmatuks ja kahtluste tõttu tema vaimses tervises kolledžist välja visatud, on olnud vahi all alates 8. jaanuaril toimunud rünnakust Giffordsi valimisüritusel Tucsonis.

Giffords, keda Loughner pähe tulistas, on arstide sõnul läbi teinud märkimisväärse paranemise, kuid pole veel avalikkuse ette ilmunud.

Loughner saadetakse nüüd maksimaalselt neljaks kuuks asutusse, kus arstid püüavad teda ravida. Kui ta ka seejärel kohtupidamiseks pädevaks kuulutatakse, jätkub kohtuprotsess, ja kui seda ei tehta, pannakse ta uuesti vaimuhaigetega tegelevasse asutusse.