“Polonski sai arstlikult peakomisjonilt loa ettevalmistuse läbimiseks ning alustas juba kursust Tähelinnas. Praegu viibib ta Ameerikas, kus jätkab treeninguid Vene-USA ühisprogrammi järgi kümnenda ekspeditsiooni koosseisus,” ütles teisipäeval Interfaxile Vene kosmosestruktuuride allikas.

Ametniku sõnul on juba allkirjastatud kokkulepe vahetute ettevalmistustööde alustamiseks kosmoselennuks laeval Sojuz, ning et ärimees on juba osa rahast üle kandnud.

“Praegu valmistavad spetsialistid tema jaoks ette teadusprogrammi, mille ta ISS-is läbi viib,” lisas ta.

Allika sõnul on ta “99 protsendi ulatuses kindel, et just Polonski on kõige reaalsem kandidaat lennuks koos Vene kosmonaudi Salinžan Šaripovi ning USA astronaudi Leroy Chiaoga.

Ekspeditsioonide roteerumisprogramm näeb ette meeskondade kohustuslikku vahetust ISS-is iga poole aasta tagant. Praegu töötavad jaamas venelane Gennadi Padalka ja NASA astronaut Michael Fincke, kelle tööaeg lõpeb oktoobrikuus.

Kosmoseturist suundub ISS-i koos järgmise meeskonnaga, viibib jaamas kümme päeva ning naaseb maale koos eelmise ekspeditsiooni liikmetega.

“Kõige reaalsemaks kandidaadiks “kolmandale istmele” laevas Sojuz on Polonski. Ent on võimalik ka variant, et võetakse vastu otsus saata orbiidile mitte turist, vaid veel üks professionaalne kosmonaut, et suurendada meeskonda kolme inimeseni. Sel juhul lendab Vene kosmosevägede esindaja Juri Šargin,” selgitas allikas.

Polonski on korporatsiooni Stroimontaž peadirektor. Tema hobiks on ekstreemsport, ettevalmistuse kosmoselennuks on ta juba kord läbinud — 2002. aasta septembris.