Teadlaste sõnul on Vaikse ookeani rannikust 23 kilomeetri kaugusel asuv leid pärit Wari kultuurist, mis eksisteeris praeguse Peruu territooriumil ajavahemikul 600-1100 peale Kristust, vahendab Reuters.

Kui esialgsed oletused tõeks osutuvad, ühendab leid iidse Wari tsivilisatsiooni Moche kultuuriga, mis eksisteeris 100-600 peale Kristust.

Välja kaevatud linnast on leitud keraamikat, riidetükke ja noore naise hästisäilinud jäänused.

Viie kilomeetri suurusel alal on märke inimohverdustest. Näha on selleks ettenähtud kohad ja luudehunnikud lähedalasuva kalju jalamil.

Arheoloog César Soriano sõnul on välja kaevatud linn ühendav lüli, sest seletab Moche kultuuri ja Wari rahva järjepidevust.

Wari rahvas ehitas oma pealinna praeguse Ayacucho lähedale Andides, kuid liikus palju ringi ja on tuntud oma laialdase teedevõrgu poolest. Selle aasta algupoolel avastasid arheoloogid viimati välja kaevatud linnast 800 kilomeetrit lõunas Huaca Pucllana varemetest Limas muumia, mida seostatakse samuti Wari rahvaga.

Peruu on arheoloogiliste leidude poolest rikas maa. Seal on sadu leiukohti, mis on aastatuhandete vanused ja pärit kümnetest erinevatest kultuuridest, sealhulgas ka inkade impeerium, mille hispaanlased vallutasid 16. sajandi alguses.