USA president George W. Bush saabus tippkohtumisele neljapäeva õhtul, tippkohtumine toimub 400 kilomeetri kaugusel Buenos Airesest mereäärses kuurortis, reedel toimuval tippkohtumisel osaleb 34 riigi pead, teatab CNN.

Argentinas toimuvad mitmel pool suured meeleavaldused vabakaubanduse vastu. Ka kohtumisel tõotab tekkida pingelisi olukordi, kui Bush näeb näost näkku Venezuela presidenti Hugo Chavezt. Vasakpopulistist Chavez on kõige ägedam Washingtoni kriitik Ladina-Ameerikas.

Teine tuntud antiamerikanist, Kuuba diktaator Fidel Castro ei saanud tippkohtumisele kutset, kuna pole demokraatlikult valitud.

Bushi rahvusliku julgeoleku nõuniku Stephen Hadley sõnul keskendutakse tippkohtumisel sellele, et tugevdada demokraatiat, vaba turgu ja vabakaubandust poolkeral.

Tagasiteel peatub Bush Brasiilias ja Panamas, varem pole ta neis riikides viibinud.

USA on siiani edutult üritanud müüa mõlemaid Ameerikaid katvat vabakaubanduslepingut, teema on keskne ka seekordsel tippkohtumisel.

Bush tunnistas enne lahkumist Washingtonist, et protsesse on kinni kiilunud, kuid lubas, et USA ei loobu ideest.

Eelmine Ameerikate tippkohtumine toimus 2004. aasta jaanuaris Mehhikos Monterreys, ennem seda Kanadas 2001. aastal ja 1998. aastal Miamis, USA-s, 1996. aastal aga Boliivias.