Buenos Aires, 3. jaanuar 2013

Härra peaminister David Cameron,

Sada kaheksakümmend aastat tagasi samal kuupäeval, 3. jaanuaril, võeti Londonist 14 000 kilomeetri kaugusel asuvad Malviini saared 19. sajandi kolonialismi jultunud teona Argentinalt ära.

Kuninglik merevägi saatis saartel olnud argentiinlased välja ja Ühendkuningriik alustas seejärel rahvastiku siirdamise protsessi, mis on sarnane sellega, mida rakendati teiste koloniaalvõimu all olnud territooriumide puhul.

Alates sellest ajast on Suurbritannia, koloniaalvõim, keeldunud neid territooriume Argentina Vabariigile tagastamast, takistades seega tal territoriaalse terviklikkuse taastamist.

Malviini saarte küsimus on ka üritus, mida peavad omaks Ladina-Ameerika ning suur enamus rahvaid ja valitsusi üle maailma, kes on vastu kolonialismile.

1960. aastal kuulutas ÜRO vajadust „teha lõpp kolonialismile kõigis tema vormides ja ilmingutes“. 1965. aastal võttis peaassamblee ilma ühegi vastuhääleta (isegi mitte Ühendkuningriigilt) vastu resolutsiooni, mis tunnistas Malviini saared koloniaalküsimuseks ning kutsus kaht riiki üles pidama läbirääkimisi lahenduse leidmiseks nendevahelisele suveräänsusvaidlusele.

Sellele järgnesid paljud teised resolutsioonid selle saavutamiseks.

Argentina rahva nimel kordan ma meie üleskutset pidada kinni Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni resolutsioonidest.

Cristina Fernández de Kirchner
Argentina Vabariigi president

Cc: Ban Ki-moon, ÜRO peasekretär