Guevara lahkus noore arstina Buenos Airesest 1953. aastal ja liitus Fidel Castro juhitud Kuuba revolutsiooniga, teatab infoagentuur Associated Press.

Mehest sa hoolimata tema riigivastasest ja hilisemast kommunistlikust tegevusest popikoon, kelle nägu on trükitud tuhandetele t-särkidele ja plakatitele üle maailma.

Kuju avatakse Guevara sünnilinnas Rosarios, mis on Argentiina suuruselt teine linn, tema 80. juubelil 14. juunil. Kohalik kunstnik Andrés Zerneri kasutas kuju valmistamiseks 75 000 pronksist võtit, mille annetasid 14 000 argentiinlast kahe aasta jooksul. Kuju on kolmetonnine ja nelja meetri kõrgune ja Guevara kannab sellel oma kuulsat baretti.

Enne ametlikku avamistseremooniat rändab kuju mööda pealinna, mööda tema endisest õpikohast Buenos Airese ülikoolist, lõpp-peatusega Obeliski juures, mis on pealinna sümboliks.

„Lõpuks näeb linn, kus ta õppis meditsiini ja mis oli tema tähtsaimate noorusunistuste kodulinnaks, uuesti tema saabumist,” ütles Eladio González, kes on Ernesto „Che” Guevara muuseumi direktor ja kes aitas reklaamida seda projekti.

Guevara hukati 1967. aastal Boliivias revolutsiooniideede propageerimise pärast.