Arafati surma põhjust uuriva komisjoni juht, endine Palestiina luureülem Tawfik Tirawi ütles laupäeval, et Šveitsi, Prantsuse ja Vene eksperdid võtavad ekshumeeritud surnukehast proove, et võimalik mürgisisaldus tuvastada, ning Arafat maetakse juba samal päeval sõjaliste auavalduste saatel uuesti maha, vahendab BNS.

"See on väga valus. See on šokk ning see ei ole kerge ei mulle ega mu tütrele," ütles Arafati lesk Suha Arafat oma Malta kodust telefonitsi AFP-le.

"Aga me peame seda tegema, et tema surma ümbritsevatele saladustele jälile jõuda. Kui see oli roim, tuleb see lahendada."

Arafat suri 2004. aasta novembris 75 aasta vanuselt Prantsusmaal Percy sõjaväehaiglas. Ta oli kuu aega varem ootamatult haigestunud. Palestiinlased on veendunud, et nende liider mürgitati ja seda tegi Iisrael.

Prantsuse arstid ei osanud öelda, millesse palestiinlaste esimene demokraatlikult valitud president suri. Lese palvel ei tehtud ka lahkamist.

Palestiinlaste kahtlused Arafati mürgitamises said uue tõuke juulis, kui Al-Jazeera teatas šveitlaste avastusest, et Arafati riietes ja isiklikes asjades oli ebanormaalselt suures koguses radioaktiivset polooniumi.

Poloonium on aine, millega tapeti 2006. aastal Londonis Kremliga pahuksisse läinud endine Vene spioon Aleksander Litvinenko.

Arafati lese palvel algatas Prantsusmaa augusti lõpus ametliku juurdluse.

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu pressiesindaja Mark Regev ütles, et "Iisraeli ei ole Arafati surmaga seotud." "Kõik meditsiinitoimikud on palestiinlaste käes ja see ei ole Iisrael, kes nende avaldamist takistab," ütles ta juulis.

Arafati mausoleumis Läänekaldal Muqataa valitsuskompleksis hakkavad tööle Prantsuse, Šveitsi ja Vene eksperdid.

Šveitslased on kaasatud kui Arafati riietelt ja isiklikelt asjadelt võetud proovide esimesed uurijad, venelaste kohalolekut ei ole palestiinlastele ammendavalt selgitatud, kuid Venemaa on riik, mis toodab suurema osa maailma polooniumist ja tal peaks seetõttu olema kogemusi selle ainega ringikäimisel.

Mõned asjatundjad on avaldanud kahtlust, kas Arafati säilmetest on üldse võimalik midagi leida, sest poloonium on lühema poolestusajaga kui mitmed teised radioaktiivsed ained ja kaob seetõttu kiiremini.

Palestiinlased on kõik ettevalmistused haua avamiseks juba teinud, kõik surnukehalt võetud proovid viiakse analüüsimiseks Prantsusmaale.

Asjade käiguga ei ole rahul kaugeltki mitte kõik Arafati sugulased. Omaaegse presidendi nõbu Nasser al-Qidwa nimetab protsessi pühaduseteotuseks.

"Midagi head sellest ei tule. Palestiinlastele see head ei tee," ütles Qidwa, kelle väitel teavad kõik Läänekalda elanikud niikuinii, et Arafati mürgitati, ja selle tõestamiseks ei ole vaja surnukeha välja kaevata.