Arafat kordas mitmes Iisraeli meediale antud intervjuus vaherahupakkumist, mille peaminister Ariel Sharoni valitsus oli varem tagasi lükanud.

“Jah, ma olen valmis hudnat taastama. Ma kutsun Iisraeli hudnat taastama,” ütles ta päevalehe Yediot Aharonot neljapäevasele numbrile.

“Kui Iisraeli valitsus reageerib positiivselt, võime edu saavutada. Ma ütlen iisraellastele: aitab verest, aitab hävitustööst ja igapäevastest kannatustest. Meie oleme alati olnud palestiinlaste ja iisraellaste tapmise vastu.”

Arafati rahvusliku julgeoleku nõunik Jibril Rajoub pakkus nädala algul Iisraelile määramata ajaks vaherahu, kuid Sharoni pressiesindaja lükkas selle tagasi.

Kolmapäeva õhtul kinnitas Arafat usutluses Iisraeli televisioonile, et soovib vaherahu. “Kogu maailm tahab rahu Lähis-Ida ja mõlema rahva tulevaste põlvkondade hüvanguks.”

Palestiina äärmusrühmitused Hamas ja Islamidžihaad pidasid eelmisest vaherahust kinni seitse nädalat, 19. augusti suitsiidiplahvatusteni Jeruusalemmas, milles mõlemad end vastutavaks kuulutasid.

Arafat kinnitas aga Yediotile veendunult, et suudab peatada nende rünnakud Iisraeli vastu.

“Islamidžihaad on juba valmis ja nüüd me töötame Hamasiga. Seni on tulemused olnud positiivsed, nende poolt on suhtumine positiivne,” ütles ta.

Iisraeli sõjakas kaitseminister Shaul Mofaz lükkas aga Arafat pakkumise pikema jututa tagasi ja ütles, et “Iisrael ei tee mingeid järeleandmisi, kuni Palestiina valitsus ei ole tõestanud oma tegelikku kavatsust terroriorganisatsioonidega tõsiselt arveid õiendada”.

Sharoni valitsuse tsentristliku Shinui partei liikmest infrastruktuuriminister Yosef Paritzsky suhtus Arafati ettepanekusse positiivsemalt. “Mei ei tohiks Palestiina ettepanekut tagasi lükata,” ütles ta. “Me peaks seda üksikasjalikult uurima, sest see on meie huvides. Kui me seda ei tee, nähakse meis välismaal neid, kes ei taha midagi kuulda võtta.”

Iisrael kuulutas 19. augusti pommiplahvatuste järel Hamasile üleüldise sõja ning on sestpeale rühmituse liidreid pidevalt rünnanud.

Neljapäeva hommikul tapeti Gaza sektori pagulaslaagrile tehtud haarangu käigus Hamasi sõjalise tiiva juhtliige. Seitse palestiinlast sai haavata.