“President Arafat kirjutas alla dekreedile kaheksaliikmelise erakorralise valitsuse moodustamise kohta,” ütles Korei uudisteagentuurile AFP.

Kriisikabinetti kuulub siseministrina Arafati kauaaegne liitlane Nasser Youssef, rahandus- ja välisministri ametisse jäävad kaks USA soosikut. Erakorralise staatuse tõttu ei vajata kabineti heakskiitmiseks parlamendi usaldushääletust, ütlesid ametiisikud.

Erakorraline valitsus jääb ametisse üheks kuuks ja taotleb seejärel Palestiina parlamentaarse Seadusandliku Nõukogu heakskiitu, ütles Korei.

Eriolukord võimaldab Palestiina juhtkonnal rakendada erimeetmeid Hamasi ja Islamidžihaadi taoliste sissirühmituste vastu, selgitasid parlamendiliikmed.

Koreid ehk teise nimega Abu Alad peetakse õigeks meheks raskete olukordade lahendamisel. Arafat on teda sageli keerulistele läbirääkimistele saatnud ja ta on osalenud kõigil 1990. aastate tähtsamatel Palestiina-Iisraeli kõnelustel. Palestiina poliitikasse tuli ta 1968. aastal, mil liitus Palestiina Vabastusorganisatsiooni suurima fraktsiooni Fatah’ga. Ta valiti 1996. aastal Palestiina Seadusandlikku Kogusse ja sai veel samal aastal selle juhiks.

Peaministriks nimetati Korei peaaegu kuu aega pärast seda, kui ta nõustus asendama Mahmoud Abbasi, kes Arafatiga puhkenud võimuvõitluse tõttu valitsusjuhiameti maha pani.

Kiire ametissekinnitamine võimaldab Koreil asuda tegutsema sisside vastu, kes laupäeval Iisraelis taas 19 ohvrit nõudnud plahvatuse korraldasid.

Kuid repressioonid võivad vallandada kaose ja isegi kodusõja. Hamas on juba vandunud kättemaksu Iisraeli pühapäevase rünnaku eest Süüriasse.