Arafati määruse sihiks on taastada julgeolek Palestiina aladel, kus Iisraeliga rahu sõlmimist vastustavad sissirühmitused on kolmeaastase ülestõusu kestel eriti mõjukaks muutunud, ütlesid Palestiina ametiisikud.

Palestiina julgeolekuteenistuste tööd on takistanud Iisraeli haarangud ja blokaadid, mis on tekitanud elanike vastuseisu ja suurendanud poolehoidu sissidele. See tekitab kahtlusi, et “erakorralised” sisside mahasurumise meetmed võivad kiiresti läbi kukkuda.

“Eriolukord peab kindlustama Palestiina omavalitsuse põhimõtet ja säilitama seaduslikku korda, sest meie olukord on väga-väga kriitiline,” ütles üks kõrgem Palestiina ametiisik.

Arafati peaministrikandidaadi Ahmed Korei avaldatud kaheksaliikmelisse kriisikabinetti kuulub siseministrina Arafati kauaaegne liitlane Nasser Youssef, rahandus- ja välisministri ametisse jäävad kaks USA soosikut.

Erakorralise staatuse tõttu ei vajata kabineti heakskiitmiseks parlameni usaldushääletust, ütlesid ametiisikud.

“Julgeolekuolukord on halvenenud ja me peame julgeoleku üle kontrolli taastama,” ütles Korei uudisteagentuurile Reuters.

Islamidžihaadi rühmituse enesetapusiss surmas laupäeval Iisraelis 19 inimest. Iisrael vastas rünnakuga väidetavale sissibaasile Süürias ja teatas, et Arafati väljasaatmise põhimõttelise otsuse täideviimine võib sõltuda palestiinlaste tegevusest järgmise 48 tunni jooksul.