75-aastase Arafati tervise kohta on olnud vastuolulisi teateid juba nädalaid, neljapäeva öösel kutsuti arstid ja juhtivad palestiina poliitikud Arafati peakorterisse, teatab BBC.

Paar nädalat tagasi teatasid Arafati abid, et tal on raskekujuline gripp, viimasel ajal on aga räägitud kõhuvaludest, ühe allika sõnul ei püsi Arafatil toit sees ja ta on tilgutite all. Jordaania, Egiptuse ning Tuneesia arstid on kutsutud teda ravima.

Palestiina ametnikud üritavad olukorra tõsidust vähendada, kuid ühe ministri sõnul on Arafat “väga, väga haige”.

Nii palestiinlased kui Iisrael valmistuvad võimaluseks, et Arafat sureb. Arafat on hoolitsenud selle eest, et tal ei oleks läheduses tugevaid konkurente ning puudub selgus, kes tema järglaseks võiks saada. Palestiina Omavalitsuse põhiseaduse järgi peaks seadusandliku kogu esimees Rawhi Fattuh täitma presidendi kohuseid.

Mõnede allikate andmetel nimetas Arafat kolmeliikmelise meeskonna Omavalitsust juhtima ajal, mil ta ise ei suuda. Meeskonda kuuluvad peaminister Ahmed Qureia, endine peaminister Mahmoud Abbas ja parlamendi spiiker Salim al-Zaanoun, kuid Arafati abid lükkasid selle info ümber.

Analüütikute hinnangul järgneb Arafati surmale võimuvõitlus palestiinlaste hulgas ning tõenäoliselt kukub Palestiina Omavalitsus kokku.

Iisrael eeldab, et radikaalsed terroriorganisatsioonid üritavad täita tekkinud võimuvaakumit ning on teinud plaanid selle ära hoidmiseks “vajadusel äärmuslike abinõudega”.

Iisrael ei soovi lubada Arafati matta Jeruusalemma, vaid linna lähedale. Juudid valmistuvad tuhandetest inimestest koosneva matuserongkäigu tagasi tõrjumiseks, kui palestiinlased siiski soovivad Arafatti Jeruusalemma matta.

Iisrael kardab ka, et Arafati surmas hakatakse teda süüdistama ning on seetõttu lahkelt pakkunud Arafatile võimalust lahkuda oma peakorterist. Arafat on oma punkris kolm aastat koduarestis olnud, kuid kuna juudiriik ei ole nõus teda tervenemise korral tagasi laskma, pole ta nõus lahkuma.