Egiptuse pealinnas Kairos toimunud Araabia Liiga kohtumise lõppresolutsioonis kutsuti ÜRO-d ja rahvusvahelist kogukonda üles „võtma kasutusele heidutus- ja muud vajalikud meetmed selle kuriteo süüdlaste vastu, mille eest vastutab Süüria režiim“, vahendab Reuters.

Araabia Liiga välisministrite sõnul tuleb rünnaku eest vastutajad kohtu alla anda, nagu on tehtud „teiste kurjategijatega“.

Saudi Araabia välisminister Saud al-Faisal ütles, et Süüria USA võimude teatel 1429 inimest tapnud mürgigaasirünnaku eest hukkamõistmine ei ole piisav. Tema sõnul ei ole rahvusvahelise tegevuse vastustamine põhjendusel, et see oleks väline interventsioon, enam aktsepteeritav.

„Igasugune vastuseis igasugusele rahvusvahelisele tegevusele julgustaks ainult Damaskust oma kuritegusid jätkama ning kasutama kõiki massihävitusrelvi,“ ütles Faisal. „Maailma üldsuse jaoks on saabunud aeg kanda vastutust ning võtta tarvitusele heidutusmeetmed, mis tragöödia peataksid.“

Araabia Liiga resolutsioonis lubati igasuguses vormis toetust, et aidata Süüria rahval end kaitsta.

Süüria naabrid Liibanon ja Iraak ning Alžeeria keeldusid resolutsiooni toetamast, nagu nad on teinud samasuguste resolutsioonidega ka minevikus. Süüria ise on liigast kõrvaldatud.

Kohtumine tõi esile Saudi Araabia ja Egiptuse vahelised erimeelsused Süüria kriisile lähenemise osas.

Egiptus, kellele Saudi Araabia on lubanud viis miljardit dollarit kõhnaks jäänud riigikassa turgutamiseks pärast islamistist presidendi Mohamed Morsi kukutamist, teatas, et on välise sõjalise sekkumise vastu Süürias, kuid ei hääletanud resolutsiooni vastu.