Enne suurte panustega NATO tippkohtumist, mis algab neljapäeval, näitab Obama lisaks sümboolselt solidaarsust Ida-Euroopaga, kohtudes Eestis Balti riikide juhtidega, teatab Associated Press.

USA panustab AP teatel kiirreageerimisjõududesse, mille loomises NATO-s sel nädalal kokku lepitakse. Ametnike sõnul sisaldab see väljaõpet ja vägede paigutamist Balti riikidesse, Poolasse, Rumeeniasse ja teistesse Ida-Euroopa riikidesse.

Balti rahvaste ja teiste Ida-Euroopa riikide jaoks on eriti tähtis Ameerika panus.

„Kui on miski, mida Balti riigid NATO-s usaldavad, on see USA osalemine,“ ütles endine Pentagoni ametnik Kathleen Hicks, kes juhib nüüd strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute rahvusvahelise julgeoleku programmi. „Nii et nad avaldavad tugevat survet, et NATO kontingendis oleks tugev USA signaal.“

Mõned riigid on mures, et uued kiirreageerimisjõud rikuvad 1997. aastal Moskvaga sõlmitud kokkulepet, milles NATO lubas, et ei paiguta märkimisväärset arvu sõdureid alaliselt Ida-Euroopasse. Ametnike sõnul hiilib NATO sellest kokkuleppest mööda, nimetades vägede kohalolu „püsivaks“, mitte „alaliseks“.