Pühapäeval kogunes Moskvas Puškini väljakule Politkovskaja mälestusmiitingule umbes 2500 inimest. Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratov pani välja 25 miljonit rubla (umbes 12,5 miljonit krooni) mõrva tellijaid ja täideviijaid paljastada aitava informatsiooni eest, kirjutab Pärnu Postimees.

Kremli suhtes opositsioonilises Novaja Gazetas töötanud kahe lapse emast ajakirjanik oli tuntud eelkõige oma Tšetšeenia ja Põhja-Kaukaasia teemat kajastavate kirjutiste poolest. Ta kirjutas sageli Vene vägede õigusrikkumistest Tšetšeenias.

2002. aastal aitas Politkovskaja pidada läbirääkimisi Moskvas Dubrovka teatrimaja hõivanud tšetšeenide ja Vene võimude vahel. Kaks aastat hiljem Beslani ta ei jõudnudki, sest viidi otse lennukilt, kus oli joonud tassi teed, ägeda toidumürgituse tõttu haiglasse.

Raamatus “Putini Venemaa”, mis ei ole Venemaal trükivalgust näinud, kirjutas Politkovskaja, miks talle ei meeldi Putin: “Ta ei meeldi mulle oma künismi, oma rassismi, oma valede pärast süütute inimeste massilise tapmise pärast, mis leidis aset kogu tema esimese presidendi ametiaja vältel.”

1999. aastast käis Politkovskaja korduvalt Tšetšeenia lahingupiirkondades ning pagulaslaagrites. Ta on kirjutanud dokumentaalteose “Teekond põrgusse. Tšetšeenia päevik”.

Väidetavalt otsib Moskva miilits taga pikemat kasvu kõhna kehaehitusega noormeest, kes võib kanda musta pesapallimütsi. Arvatavast mõrvarist on videoülesvõtegi, kuid see on kehva kvaliteediga.

Novaja Gazetas pidi eile ilmuma Politkovskaja artikkel piinamistest Tšetšeenias, kuid praegu on arvuti kõvaketas, millel oli artikli materjal, uurijate käes. USA välisministeerium kutsus Vene valitsust korraldama põhjalikku juurdlust, samasuguse avalduse tegi Euroopa Liidu eesistuja Soome.