Olles uurinud mitmeid võimalikke stsenaariume, hoiatas Exclusive Analysise meeskond, et üha vähem tõenäoliseks muutub, et Euroopa Liidu juhid olukorrast kuidagi välja rabelevad. Analüütikud teevad julgeid pakkumisi koos konkreetsete kuupäevadega, millal eurotsooni tabab suur rahanduskriis, teatab CNBC.

Nende analüüsi järgi on kõige tõenäolisem äkiline kriis, mille puhul USA, Suurbritannia ja BRIC-i riigid (Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina) keelduvad rahvusvahelise valuutafondi IMF-i kaudu eurotsoonile raha andmast.

Kõige mustema stsenaariumi järgi ennustab Exclusive Analysis Kreeka ja Portugali valitsuste kollapsit, sest puuduv konsensus võlakriisi lahendamise osas viib sotsiaalsete rahutusteni. Saksamaa vastuseis lisaraha eraldamisele EFSF-i kasvab, mille tõttu Saksamaa parlament tegelikult vähendab päästefondi jaoks saadaval olevat raha.

„Selles olukorras annavad Hiina ja ülejäänud BRIC selge signaali, et ei toeta päästefondi. EFSF pöördub Euroopa keskpanga poole, mis keeldub juurde trükkimast nii suurt hulka raha, mida EFSF vajab PIIGS-i (Portigali, Iirimaa, Itaalia, Kreeka ja Hispaania) päästmiseks. Et Euroopa Liit ei suuda EFSF-i suurendada, keelduvad Euroopa kommertspangad 50 protsenti Kreeka võlast korstnasse kirjutamast. Nii IMF kui ka Euroopa keskpank peatavad maksed Kreekale,“ öeldakse teisipäeval avaldatud raportis.

18.-22. novembrini alandatakse Prantsusmaa krediidireitingut, mis viib pankadevahelise laenuturu kinnikülmumiseni, samas kui Kreeka ja Itaalia uued valitsused ei suuda protestilaine tõttu uusi kärpeid läbi viia.

Järgnevad rahvarahutused Hispaanias pärast valimisi ja uue valitsuse ametisse astumist, mis üritab läbi suruda karmimaid kokkuhoiumeetmeid. Portugal teatab, et ei suuda rahandusalaseid eesmärke täita, mistõttu satub ohtu IMF-ilt ja Euroopa keskpangalt saadav abiraha.

„Suurenev hirm, et need majandused muutuvad maksevõimetuks, põhjustab pankadest raha väljavõtmise lained Kreekas ja Portugalis ning Prantsusmaa krediidireitingu alandamise tasemelt AAA tasemele AA. EFSF-i reitingut alandatakse selle tulemusena tasemele AA+,“ öeldakse raportis.

Itaalia võlakirjade intress tõuseb 7,3 protsendini. Hispaania ja Itaalia hoiustajad kardavad Exclusive Analysise ennustuse järgi sel hetkel panganduskriisi tekkimist, mille tulemusena võetakse mitmetest pankadest raha välja ning kokku kukub pankadevaheline laenuturg, sest pangad teavad, et enamik nende partnereid on ohus. Kreeka muutub maksevõimetuks.

See viimsepäevastsenaarium jõuab oma haripunkti 23.-26. novembril, kui Kreeka lahkub eurotsoonist ja hakkab ise raha trükkima ning oma pangandussektorit päästma. Uue valuuta kurss langeb kiiresti ning hoiustajad kannavad suuri kahjusid, kui nende investeeringud vahetatakse uude kohalikku valuutasse.

„Valitsuse maksejõuetuks muutumine võla tõttu ja pankade maksevõimetuks muutumine välisvõla tõttu põhjustab panganduskriisi kogu Euroopas. Itaalia võlakirjade intress tõuseb üle seitsme protsendi ja pankadest võetakse massiliselt raha välja, mille peale valitsus külmutab hoiused ja muutub maksevõimetuks,“ öeldakse raportis.

Neile, kes otsivad mingitki lootuskiirt, ennustab Exclusive Analysis 25-protsendilist võimalust, et Euroopa Liit jätkab kriisist välja rabelemist. Selle stsenaariumi puhul antakse uutele poliitikutele Kreekas, Hispaanias ja Itaalias valijate poolt veidi hingamisruumi uute lahenduste leidmiseks aasta lõpuni. Portugal ei suuda ikkagi oma rahanduslikke eesmärke täita, seades ohtu saadava abiraha, ning Prantsusmaa krediidireitingut alandatakse Kreeka maksevõimetuks muutumise hirmus samuti.

„Uutele valitsustele Itaalias, Hispaanias ja Kreekas antakse meeleavaldajate ja eurotsooni partnerite poolt mesinädalad, mis hoiab ära tormi turgudel,“ pakuvad analüütikud positiivsemat stsenaariumi.

Jaanuaris ja veebruaris muutub Kreeka maksevõimetuks, aga selle tagajärgi pehmendab uus kokkulepe 70 protsendi võlgade kustutamiseks. Hispaania ja Itaalia intressid jõuavad seitsme protsendini.

„Rahutused jätkuvad Portugalis ja Hispaanias, mis vähendab nende võimet kehtestada uusi kokkuhoiupakette. Hispaania ja Itaalia krediidireitinguid alandatakse ja pääsemine tundub analüütikute hinnangul lähedal olevat,“ öeldakse raportis.

„Suurbritannia ja USA valitsused pehmendavad oma vastuväiteid IMF-i ressursside kasutamisele EFSF-i finantseerimiseks, mis koos Kreeka maksevõimetuks muutumisega parandab turutingimusi ning peatab Itaalia ja Hispaania intresside tõusu.“

Hispaania ja Itaalia võetakse IMF-i programmidesse ning kriis jätkub 2012. ja 2013. aastal.

„Turud sulguvad Itaalia ja Portugali jaoks taas 2012. aasta lõpus ja rahvarahutused jätkuvad, mistõttu algab kriisi teine tsükkel ja hakatakse taas spekuleerima eurotsooni tuleviku üle.“

Kui see on väljarabelemisstsenaarium, ootab meid ees väga kole 2011. aasta lõpp ja aastaid kestev eurotsooni võlakriis. Exclusive Analysis ennustab siiski kümneprotsendilist võimalust, et kriis lahendatakse.

Hea stsenaariumi puhul muutub Kreeka ikkagi enne aasta lõppu maksevõimetuks, aga tugevam poliitiline juhtkond teistes PIIGS-i riikides vähendab selle tagajärgede mõju.

„Itaalia, Hispaania ja Kreeka uutele valitsustele antakse meeleavaldajate poolt mesinädalad uute kokkuhoiumeetmete kehtestamiseks ning kriisi suhtes tekib tõeline rahvusliku ühtsuse tunne.“

USA, Suurbritannia, IMF ja BRIC peavad uusi valitsusi usaldusväärsemateks ning nõustuvad andma rohkem raha EFSF-ile.

„Euroopa keskpanga uus juht veenab kõiki selles, et keskpank peab ostma rohkem valitsuste võlakirju. Kreeka muutub maksevõimetuks novembris, aga koos uue tehnokraatliku valitsusega on see protsess korrapärane ning pangad nõustuvad 70 protsendi Kreeka võlgade kustutamisega. Prantsusmaa rekapitaliseerib oma pangad ja tema krediidireitingut alandatakse,“ öeldakse raportis.

2012. aasta esimese kahe kuu jooksul jõuavad Prantsusmaa ja Saksamaa kokkuleppele Euroopa keskpanga laenude ja rahandusreeglite üle, mis tähendab, et Euroopa keskpank muutub viimase hetke laenuandjaks. PIIGS-i riikidel on sealjuures laenudele piirangud, mida nõuab Saksamaa.

„Turutingimused paranevad ja PIIGS-i võlakirjade intressid langevad pärast neid edukaid läbirääkimisi. Itaalia ja Hispaania muutuvad madalamate intresside tõttu julgemaks ning peavad Prantsusmaa ja Saksamaa survel läbirääkimisi oma võlgade restruktureerimiseks.“