Väidetavalt leidis Spekkers lennuki allakukkumispaigast lennuki tükke ja võimalik, et ka inimjäänuseid. Need võttis ta prügikotiga kaasa, vahendab NOS.

Prokuratuuri andmetel püüdsid Spekkers ja tema kolleeg eraldi tollist mööda hiilida, kuid peeti kinni. Teist meest kahtlustatakse Spekkersi seljakoti enda nime all registreerimises. Selles kotis olid rusutükid, mille Spekkers oli varem lubanud Hollandi politseile üle anda.

Spekkers ütles NOS-ile, et saabumisel ootas teda ees viis uurijat.

Spekkersil olid kaasas ka allakukkumispaigal tehtud fotod ja videod. Ka aparatuuri, millega need tehti, konfiskeerisid uurijad.

Prokuratuuri teatel võivad pildid olla tähtsad juurdluse jaoks, kui rusutükid tõepoolest allakukkumispaigast pärit on.

Hollandi ajakirjanike ametiühing NVJ peab Spekkeris telefoni ja kaamera konfiskeerimist ebaproportsionaalseks. „On halb signaal, et ajakirjaniku materjaliga nii ümber käiakse,“ ütles NVJ-i esindaja Thomas Bruning. „Eetiliselt võib allakukkumispaigast rusutükkide kaasavõtmisele hinnangu anda. Aga see ei õigusta telefoni ja kaamera konfiskeerimist.“

Spekkersit ja tema kaaslast ei kahtlustata hetkel milleski, teatas prokuratuur. Lennu MH17 allatulistamist uuriv politseimeeskond teeb kindlaks, kas rusutükid on tõesti pärit selle lennuki küljest.