70-leheküljelises raportis „Gezi pargi protestid: rahumeelse kogunemise õigusest brutaalne ilmajätmine Türgis“ kirjeldatakse üksikasjaliselt kuidas lahingumoon, pisargaas, veekahurid, plastikkuulid ja meeleavaldajate peksmine tekitas vigastusi enam kui 8000 inimesele. Vähemalt kolme meeleavaldaja surma seostatakse samuti jõu kuritarvitamisega politsei poolt, teatab Amnesty International.

Raportis räägitakse ka nende kuritarvituste kohtu ette toomata jätmisest ning meeleavaldusel osalenute hilisemast süüdimõistmisest ja tagakiusamisest.

„Katse Gezi pargi protestiliikumine purustada sisaldas tervet rida inimõiguste rikkumisi tohutus ulatuses. Selle hulgas oli rahumeelse kogunemise õigusest üleüldine ilmajätmine ning rikkumised õiguste vastu elule ja vabadusele ning õiguse vastu mitte saada piinatud ja väärkoheldud,“ ütles Amnesty Türgi-ekspert Andrew Gardner. „Türgi võimude otsustavus Gezi pargi meeleavaldused lõpetada ja hirmutada neid mitte taas korraldama, on selge. Nende valitud taktika oli jõud, ähvardused, solvangud ja süüdistuste esitamine.“

„Jõu kasutamise ulatus politsei poolt Gezi pargi meeleavalduste käigus näitab selgelt, mis juhtub, kui halvasti välja õpetatud ja halvasti kontrollitud politseinikele antakse juhised kasutada jõudu – ning julgustatakse seda kasutama end tagasi hoidmata – turvalise teadmisega, et tõenäoliselt ei tuvastata nende isikut kunagi ega esitata kuritarvituste eest süüdistust,“ ütles Gardner. „Sadu inimesi süüdistatakse ainuüksi nende osalemise eest meeleavaldustel ilma tõediteta, et nad ise oleksid osalenud mingites vägivallategudes. Paljud neist, keda süüdistatakse meeleavalduste organiseerimises, on uurimise all terrorismivastase seadusandluse järgi. Türgi valitsus peab õppima tolereerima rahulolematute arvamust, mida väljendatakse tänavaprotestidel, ning kindlustama, et politsei oleks varustatud, välja õpetatud ja juhitud seal seaduslikult korda valvama.“

Amnesty jälgis meeleavaldusi Istanbulis ja Ankaras ning intervjueeris suurt hulka inimesi neljas Türgi linnas, keda politsei oli vigastanud või keda oli ebaseaduslikult vahistatud, pekstud või seksuaalselt rünnatud.

Amnesty kutsub riikide valitsusi ja märulite mahasurumiseks vajaliku varustuse tarnijaid üles kehtestama Türgi vastu viivitamatult ekspordipiirangud pisargaasile, pipragaasile ja plastikkuulidele.

Selline keeld peaks Amnesty hinnangul kehtima, kuni Türgi võimud lubavad kohest, sõltumatut ja erapooletut uurimist jõu volitusi ületava või suvalise kasutamise kohta ning näitavad üles kindlat soovi kasutada neid vahendeid vastavalt rahvusvahelistele standarditele.