Inimõigusorganisatsioonil õnnestus rääkida kohtunike, arstide ja politseinikega, kellel oli informatsiooni kinnipeetavate olukorrast.

Tunnistajate sõnul hoiti inimesi mitmetes kinnipidamiskohtades pingeasendis enam kui kaks ööpäeva, neile keelduti andmast süüa, juua või arstiabi. Organisatsioonile on teada ka mitmetest peksmistest, piinamistest, ähvardamistest ja vägistamistest.

„Inimestele ei põhjendata, miks neid kinni hoitakse, samuti ei ole neil võimalik paluda advokaati ega kohtuda pereliikmetega,“ tõdes inimõigusorganisatsioon oma värskes avalduses.

Amnesty International kutsus Türgi võime tagama sõltumatute vaatlejate ligipääs politsei jaoskonnadesse, spordihallidesse ja kohtumajadesse, mida kasutatakse ajutiste kinnipidamiskeskustena.

Viimase nädala jooksul on Türgis kinni peetud enam kui 10 000 inimest.

Putšikatsejärgne „puhastus” käib täie hooga

Läbipõrunud riigipöördekatse ja ka terrorirünnakud Türgis annavad Erdoğanile võimaluse võimu veelgi rohkem enda kätte koondada ja alles jäänud rivaalid põrmustada. Ta on juba kõrvale surunud enamiku oma erakonna AKP liikmeid, kes on olnud vastu tema pingutustele anda presidendile võimutäius. Presidendiks sai ta 2014. aastal pärast kümnendipikkust peaministriks olekut. Nüüd kõrvaldab ta ametist kaheldava lojaalsusega ohvitserid ja paneb asemele talle isiklikult lojaalsed, saades endale sõjaväe üle suurema võimu kui eales varem.

Samal ajal süüdistab ta riigipöörde korraldamises Güleni ja olles juba puhastanud tolle toetajatest enamiku võimukeskusi, kavatseb selle töö nüüd lõpule viia. See seletabki kohtunike ja prokuröride vahistamist ja ametist kõrvaldamist. Türgi justiitssüsteem olevat väidetavasti täis güleniste, kes takistavat presidendil põhiseadust muuta ja oma võimu tugevdada.

„Selge on, et tuhandete inimeste vahistamisnimekiri oli ette valmistatud palju varem. Praegu Türgis toimuv ei ole spontaanne reaktsioon riigipöördekatsele, vaid AKP ja selle juhi poliitiliste vastaste elimineerimine, mida on kaua kavandatud. Mõned Euroopa Parlamendi liikmed võrdlevad seda Stalini puhastustega,” kirjutati Deutsche Welle portaali analüüsis. „Tulemus on teada: Erdoğan on puutumatu valitseja, opositsioon on vangis ja Türgi on tehtud demokraatlikust diktatuuririigiks.”