„Olukord Debaltseves on katastroofiline,“ ütles Amnesty Internationali kriisireguleerimise vanemnõunik Joanne Mariner, kes naasis teisipäeval Debaltsevest.

„Ma olen rääkinud paljude eakate inimestega, kes on sunnitud olema keldrites, elama äärmiselt kohutavates, ülerahvastatud tingimustes, absoluutses hirmus. Paljud rääkisid mulle, et tunnevad end täiesti mahajäetuna, ei tea, mida teha. Suurtükituli on katkematu. Need inimesed on jäetud selliste jõudude meelevalda, mille üle neil puudub absoluutselt igasugune kontroll,“ ütles Mariner. „Mõlematel konflikti osapooltel on vastutus hoida eemale tsiviilpiirkondadest ja tagada, et inimesed saavad linnast ohutult evakueeruda. Rahvusvaheline kogukond, kaasa arvatud Venemaa, peab olema palju valjuhäälsem sõjaseaduste rikkumise suhtes mõlema poole poolt.“

Debaltseve on strateegiline raudteesõlm, mis on olnud viimastel päevadel Vene-meelsete separatistide pideva tule all. Amnesty vaatlused kohapeal annavad tunnistust sellest, et osa neist rünnakutest on võinud olla täiesti valimatult sihitud.

Debaltseve varasemast 25 000 elanikust on alles jäänud umbes 7000. Ukraina väidab, et on alates 28. jaanuarist evakueerinud üle 2000 inimese.

Ainus linnast välja viiv tee on pideva tule all, mis muudab alles jäänud elanike evakueerimise veelgi ohtlikumaks.

„Ukraina valitsus peab võtma tarvitusele kõik mõeldavad meetmed tsiviilelanikkonna kaitseks linnades ja külades, sealhulgas aitama evakueerida neid, kes tahavad põgeneda, ja transportima nad ohutumatele aladele. Vene-meelsed separatistid peavad lubama tsiviilisikutel lahkuda ning lõpetama igasuguse valimatu tulistamise,“ ütles Mariner.