„Islamiriigi toime pandud tapatalgud ja inimröövid pakuvad kohutavaid uusi tõendeid selle kohta, et üle Põhja-Iraagi rullub vähemustevastase etnilise puhastuse laine,“ ütles praegu Põhja-Iraagis viibiv Amnesty esindaja Donetella Rovera AFP vahendusel.

Islamiriik paneb toime põlastusväärseid kuritegusid ning on muutnud Sinjari maapiirkonnad veristeks tapaväljadeks oma brutaalses kampaanias kõikide mittearaablaste ja mittesunniitide maa pealt pühkimiseks,“ teatas Amnesty.

Amnesty teatel on kaks kõige ohvriterohkemat intsidenti aset leidnud jesiidi külades Qiniyehis ja Kochos vastavalt 3. ja 15. augustil. Ainuüksi neis külades tapetute arv ulatub Amnesty teatel sadadesse.

Ellujäänute sõnul piirasid pühasõdalased sisse mehed ja poisid, toppisid autodesse ning viisid massilisele hukkamisele või lasid maha ükshaaval.

Amnesty teatab ka naiste ja laste massilisest röövimisest. Islamiriigi pühasõdalased on kaasa viinud sadu, võimalik ka et tuhandeid jesiite.

„Massiliste tapmiste ja röövimistega on läinud korda terroriseerida kogu Põhja-Iraagi elanikkonda ning pannud tuhanded elu eest põgenema,“ teatab Amnesty.