Amnesty viis läbi Süüria valitsuse ja mitteriiklike relvarühmituste alates 2014. aasta jaanuarist Aleppo linnas ja eeslinnades toime pandud rikkumiste uurimise. Küsitleti 78 Aleppo praegust või endist elanikku ning 29 seal töötavat professionaali.

„Selle uuringu põhjal on meie järeldused selged ja ümberlükkamatud: Aleppo tsiviilisikud kannatavad kujuteldamatute julmuste käes. Meie hinnangul ei ole Süüria valitsuse ja paljude relvastatud opositsioonirühmituste Aleppos toime pandud rikkumised mitte ainult vastuolus ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooniga nr 2139, mis võeti ühehäälselt vastu enam kui aasta tagasi, vaid on ka sõjakuriteod. Mõnedel juhtudel kujutavad Süüria valitsuse teod endast kuritegusid inimsuse vastu,“ öeldakse raportis.

Aleppo opositsiooni kontrolli all olevates piirkondades on tsiviilisikuid Amnesty teatel valitsuse õhurünnakutes pommitatud kodudes, haiglates, koolides, turgudel ja pühapaikades. Enamik rünnakuid pannakse toime „tünnipommidega“, mis on suured improviseeritud lõhkekehad, mis visatakse alla helikopteritelt ning koosnevad õlitünnidest, kütusepaakidest või gaasiballoonidest, mis on täidetud lõhkeaine, kütuse ja metallitükkidega, et suurendada surmavat mõju.

Alates 2014. aasta jaanuarist kuni 2015. aasta märtsini on Süüria valitsusväed pommitanud pidevalt tünnipommide ja muude ebatäpsete relvadega alasid, kus viibivad tsiviilisikud, sealhulgas vähemalt 14 turgu, 12 transpordikeskust, 23 mošeed, 17 haiglat ja meditsiinikeskust ning kolme kooli. Enamik Aleppo tünnipommide ohvritest on tsiviilisikud. Süürias baseeruva vaatlusorganisatsiooni rikkumiste dokumenteerimise keskuse teatel on tünnipommid Aleppo kubermangus vaadeldud ajal tapnud 3124 tsiviilisikut ja 35 võitlejat.

Amnesty järeldab sellest, et valitsuse õhurünnakud on meelega suunatud tsiviilelanikkonna ja -objektide vastu, mis on aga sõjakuritegu. Süstemaatilisel kujul ja valitsuse poliitika osana, nagu asi tundub olevat Aleppos, on tegemist inimsusevastase kuriteoga.

Dokumenteeritud on ka relvastatud opositsioonirühmituste rünnakud Aleppo valitsuse kontrolli all olevate elamupiirkondade vastu, mis võivad samuti olla sõjakuriteod.

Amnesty on lisaks dokumenteerinud sadu inimeste suvalise kinnivõtmise ja kadumise juhtumeid ning tsiviilisikute piinamist ja väärkohtlemist nii valitsuse kui ka opositsioonirühmituste poolt. Ka nende puhul võib rääkida inimsusevastastest sõjakuritegudest.

Lisaks nende ränkade kuritegude all kannatamisele elavad Aleppo elanikud kohutavates tingimustes. Nii valitsuse kui ka opositsiooni kontrolli all olevatel aladel puuduvad vesi ja elekter, napib toitu, ravimeid ja gaasi majade kütmiseks.