Rahvusvaheline õiguskaitseorganisatsioon on kogunud homoparaadile üle 14 000 toetusallkirja, mis antakse üle Leedu president Dalia Grybauskaitėle, teatab kohalik Delfi.

Petitsiooni annavad üle seksuaalselt vabameelsest Taanist saabunud Amnesty Internationali esindajad. Sealse büroo juht Lars Normann Jörgensen märkis Grybauskaitėle saadetud kirjas, et Vilniuse halduskohtu otsus kurvastas õiguskaitsjaid.  

14 500 inimest andis internetis oma hääle petitsioonile, millega palutakse Leedu presidendil tagada 5. mail algavatel Baltic Pride'i üritustel osalejate julgeolek ja eneseväljenduse vabadus.

Jörgensen kirjutab, et kavatseb endiselt koos mõningate kolleegidega saabuda Vilniusse, et marsist osa võtta.

Amnesty Internationali teise eksperdi arvates rikub seksuaalvähemuste paraadi keelamine homode, lesbide, bi- ja transseksuaalide õigusi. Samuti ei ole põhjendatud peaprokuröri palve ürituse keelamiseks turvalisuse põhjustest lähtuvalt.

Amnesty International loodab, et kohus vaatab paraadi loa peatamise otsuse veel kord üle või võtab peaprokurör Raimonds Petrauskas oma avalduse tagasi. „Paljud inimesed Leedus ja välismaal jälgivad tekkinud olukorda lootuses, et austus võidab eelarvamused," lisatakse pöördumises.

Rohkem kui 50 Amnesty liiget saabub Baltic Pride'il osalejatele ja seksuaalvähemuste liikumiste aktivistidele solidaarsust avaldama.